Categorieën
Geen categorie

Tent, Moonboots, diepvriesbroeken en DIY powerbank

Nog een week en dan hebben we als het goed is onze eerste kilometers van de Witte Band, aka #thinkwhite, afgelegd. De hoogste tijd om ons to-do-lijstje flink in te korten!

Bij ons avontuur is het niet altijd mogelijk gebruik van de Zweedse hutten te maken – want ze zijn er gewoonweg niet altijd. Dat betekent dat we veel zullen kamperen, ofwel winterkamperen. En winterkamperen is toch net wel even anders dan kamperen in de zomer. Zo werken de normale tentharingen niet zo best in de sneeuw en ook niet elke tent is geschikt om in de sneeuw op te zetten. Een vierseizoenentent heb je nodig met sneeuwharingen. Mijn nieuwe tent is pas binnen gekomen – ik ga voor een Hilleberg: de Nammatj GT2, dat is een tweepersoonstent met royale voortent. Een tweepersoons, want stel dat ik één of meerdere dagen in de tent moet wachten dan wil ik wel een beetje beweegruimte hebben. En overigens is beweegruimte ook fijn om de vele laagjes kleding aan/uit te trekken. En die voortent is fijn, want daar kan ik mooi mijn beschutte keuken en toilet maken.

1342cda6 623c 481a 81f5 4afcea587190 - geen-categorie - Tent, Moonboots, diepvriesbroeken en DIY powerbank

De weken dat ik met Saar op pad ga, dan is het fijn om een tent te kunnen delen – want dat is stukken warmer en ook wat gezelliger dan dat je door het tentdoek heen elkaar welterusten wenst. In de achtertuin van Saar hebben we de driepersoonstent getest om te kijken hoe groot deze is (we hebben ‘m onze Buitenvilla genoemd) en of deze waterdicht is (de tent heeft de laatste buien overleefd). De Buitenvilla is goed gekeurd en mag met ons mee!

IMG 5192 1024x768 - geen-categorie - Tent, Moonboots, diepvriesbroeken en DIY powerbank

Tijdens het winterkamperen verwacht ik niet dat het comfi warm zal zijn. Denk je maar eens in.. je hebt kilometers gelaufd met de slee achter je aan, het is einde middag en de zon gaat/is onder en jij gaat dan je kampement maken. Tentplek klaar maken, tent opzetten, keuken maken, sneeuw smelten, eten koken.. Kortom, je bent niet 1-2-3 klaar en het wordt wel kouder. Het moment om af te koelen – dussss hebben we rondgekeken naar dingen waar we warm, aka blij, van worden. Zo lijkt het ons wel wat om die schoenen uit te kunnen doen en in comfi warme boots te stappen. Tadaaa – wat te denken van Moonboots. Je weet wel, die met die plateauzolen.. nu zijn deze weer helemaal hip en hot en dus duur. Wij verwachten niet dat wij na deze trip nog vele kilometers op deze boots rondstappen, dus hebben we ons hand over ons hart gestreken en de nepversie in China besteld. Roze units – lekker opvallend en enorm lelijk, en daar worden we best wel blij van.

49382f22 7986 4fa9 a3a3 9d30bbdacad1 - geen-categorie - Tent, Moonboots, diepvriesbroeken en DIY powerbank

Okay, dan hebben we lekkere warme voeten. Een warme jas, zo’n enorme dikke donsjas, hebben we ook maar een echt warme broek – donsbroek hebben we niet. Rondkijken op internet levert mooie broeken op maar we willen ze eigenlijk wel eerst passen voor we aanschaffen. De broek moet namelijk over al onze andere broeken aan en een fijne lange rits aan de zijkant hebben. Nog wat verder kijken dan ons neus lang is, bracht ons op het idee om naar werkkleding te kijken: diepvriesbroeken! Een leverancier, Tesutto, met eigen atelier, zit in Kaatsheuvel en wij mochten langskomen. Op een regenachtige woensdagochtend tuften we naar het zuiden om te passen. Met de koffie in de hand kregen we uitleg over de broeken en mochten we verschillende modellen passen. Het is niet de meest charmante broek, maar we weten zeker dat deze goed werk gaat verrichten – dus twee broeken rijker reizen we weer naar huis.

IMG 8530 879x1024 - geen-categorie - Tent, Moonboots, diepvriesbroeken en DIY powerbank

Ooit had ik al geroepen dat we nog zoekende waren naar onze energieleverantie tijdens ons avontuur. Zonnepanelen gaat het niet worden; in de eerste maand zal de opbrengst heel laag zijn en om ze dan alleen maar mee te sjouwen om de laatste dagen iets aan power op te wekken dat gaat me net iets te ver. Maar ondertussen moeten de tracker en telefoon wel voldoende energie hebben. Dus dat zou een reeks aan powerbanken opleveren omdat met kou alles sneller leeg loopt. Maar voilà, ik krijg de tip van clubgenote Petra om zelf mijn powerbank te maken. WAT? Ja, dat kan dus heel gemakkelijk. Van Petra krijg ik wat linkjes doorgestuurd om deze zelf in elkaar te zetten. Klinkt veel ingewikkelder dan het is – ik heb een hard case gekocht en 8 superbatterijen en dat is alles.

Al met al dus weer wat items van onze to-do-lijst geschrapt. En ondertussen blijf ik de kaart bestuderen, zoek ik naar verschillende route-mogelijkheden, verlies ik mij in reisverslagen en online foto’s. Zo’n zin in, ik kan bijhijna niet wachten!

IMG 8386 785x1024 - geen-categorie - Tent, Moonboots, diepvriesbroeken en DIY powerbank
Categorieën
Geen categorie

Mijn maatjes

Soms lijkt het nog ver weg, maar over zeven weken hopen Saar en ik de eerste meters afgelegd te hebben! De tickets zijn geboekt, ons onderkomen voor de eerste nacht is geboekt en we kennen de eerste kilometers zo ongeveer uit ons hoofd. De hoogste tijd om de belangrijkste items, aka mijn maatjes, in huis te halen.

IMG 82581 658x1024 - geen-categorie - Mijn maatjes
  • Maatje numero uno: ski-set
  • Maatje numero dos: pulka

Beetje gek misschien om materialen je maatjes te noemen.. maar als Saar me na een paar honderd kilometer verlaat dan sta/loop ik er alleen voor. Ik word blij als ik fijne ski’s en schoenen heb die mij van A naar B, ofwel Grövelsjön naar Trerikroset, brengen. En in mijn pulka trek ik mijn energie (eten, brandstof en power) en onderdak (tent) mee. Aangezien ik in mijn eentje zo’n 1000KM voor de boeg heb, kan ik daar maar beter goed in investeren.

Mijn skiset bestaat uit de Fischer Outback 68, een wat kortere schubbenski met staalkanten (lekker wendbaar in de afdaling) en doordat deze net wat breder is, blijf ik mooi op de sneeuw floaten. Bij deze ski’s kan ik voor extra grip ook nog korte skins gebruiken, dan hoef ik niet meteen mijn stijgvellen erop te doen. Die laatste gebruik ik uiteraard wel bij het klimwerk.
Met mijn schoenen ben ik helemaal in mijn nopjes – het zijn de Quest Advance van Alfa. Dit is een lekkere brede lederen schoen met Goretex voering, zodat mijn voeten én droog én warm blijven. Ik kan nu al lyrisch over deze schoenen zijn, maar het is uiteraard afwachten hoe ze in de sneeuw bevallen. Meerdere sokken, sporttape en blarenpleisters staan op de paklijst.

Mijn tweede maatje is de Fjellpulken Xcountry 144. Geen lange slee, slechts 144cm, want dat nodigt uit om veel mee te nemen. Ik ken de slee al van eerdere toerlanglauf reizen en de Fjellpulken is me altijd goed bevallen; fijne vorm van de slee, mooie afwerking van de materialen, extra rits om snel je bij-de-handtasje te pakken, etc. Zo’n tas is gevuld met de dingen die ik overdag nodig heb, denk aan de thermosflessen met warme thee, mijn snacks, mijn lunch maar ook een droog shirt, extra muts en dergelijke.

Tof dat ik nu mijn maatjes in huis heb, maar ik moet nog even wachten met testen en uitproberen. Half januari duik ik in Duitsland de sneeuw in voor de testronde. Tot die tijd duim ik voor sneeuw in Nederland, want het is natuurlijk veel leuker om de spullen uit te proberen op mijn eigen Heuvelrug.

Categorieën
Geen categorie

Een avondje kaarten

WhatsApp Image 2023 11 20 at 19.47.26 1024x768 - geen-categorie - Een avondje kaarten
Calazo bergkaarten 1:100 000

Voor mijn #thinkwhite tocht van 1300KM heb ik 9 kaarten nodig. Het is fijn als de kaarten redelijk op schaal zijn om gedetailleerd de hoogtelijnen en paden te zien. Maar je wil ook nog zicht hebben op de gehele route. Bij het aantal negen kun je je uiteraard afvragen hoeveel overzicht dat nog geeft.

Om een start te maken en een idee te krijgen wat ons te wachten staat, bestuderen Saar en ik de kaarten thuis. Op de vloer hebben we ze uitgespreid en letterlijk op handen en voeten kijken we naar bergen, valleien, meren en stippelen routes uit. Het is allemaal grofweg, om een idee te krijgen wanneer we ongeveer weer bij bewoonde wereld zijn. Dat bepaalt namelijk hoe vol wel onze slee/pulka moeten stoppen tussen de supermarkten of fjällstations in.

IMG 80011 1024x768 - geen-categorie - Een avondje kaarten

En zo’n avondje kaart bestuderen, levert ons nu al heel veel nieuwe informatie op. Het zijn dingen waar we op voorhand rekening mee moeten houden. Zo weten we nu dat de meeste fjällstations (berghutten) nog dicht zijn als we begin februari vertrekken. Een Winterruimte is aanwezig maar mag alleen gebruikt worden in nood. Op zich niet erg want we hebben onze tent mee. Maar dat betekent ook dat er op die plekken geen winkeltje is. Van zo’n winkeltje moet je je niet teveel voorstellen: een paar pakken havermout, wat blikjes, zakjes chips en een stapel snacks is zo ongeveer alles wat er te krijgen is. Maar hé, het is wel handig en het scheelt weer wat gewicht op de slee.

IMG 80021 edited scaled - geen-categorie - Een avondje kaarten

Afijn, op dit moment gaan we uit van 10 dagen energie mee. En telkens als we in de bewoonde wereld zijn dan moeten we zorgen dat deze weer aangevuld wordt. Die energie heeft voor ons drie vormen: 1. energie voor het lichaam (dus voor 10 dgn maaltijdpakketen), 2. energie voor het koken (dus voor 10 dgn benzine mee voor de brander) en 3. energie voor de apparaten (dus volle powerbanks en solar energy).

In de zonne-energie moeten we ons nog verdiepen; levert de winterzon voldoende power op om daar onze telefoons, tracker, en dergelijke mee op te laden? En welke zonnepanelen kunnen tegen een stootje? Maar wellicht heb jij er meer kaas van gegeten, dan horen we graag jouw tips & tricks!

Categorieën
Geen categorie

Huttentochten

Van 4 naar 3 naar 2, maar dan wel 2×2 dagen

IMG 7702 1024x1024 - geen-categorie - Huttentochten

Een huttentocht over de Greina Alta, Zwitserland, staat op het verlanglijstje van twee sportvriendinnen en ik mag mee. Er is een hele mooie 4 daagse trekking over deze hoogvlakte (toendra op 2300m), dus bestuderen we de route. Thuis buigt ieder van ons zich over de kaart, kijken we naar de lengte van de etappes, zoomen in op de hutten onderweg (hebben ze een Winterraum?) en bestuderen de passen (hoe hoog, hoe technisch). De paklijst wordt opgesteld; eten en thermos want bijna alle hutten zijn onbemand, regenpak, verschillende kledinglaagjes, stijgijzervaste schoenen en zelfs de snowshoes worden ingepakt. In oktober kun je alles verwachten..

IMG 7604 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

Aldus, na weken met prachtig nazomeren wordt het in de herfstvakantie toch echt herfst.. (hence the name) Wind, regen, sneeuw, mist, onweer => het stond allemaal op de verwachting voor de komende dagen. Dat is pech voor ons.

Bij het maken van plannen ga je uit van goede (weers)omstandigheden, maar tja.. onze beoogde startdag valt meteen in het water/regen/natte sneeuw. Daar hebben we geen zin in en we vermaken ons met een potje padel in het dal. Ondertussen checken we elk uur de weersberichten en zien we dat de neerslag voor onze laatste dag niet verschuift – sterker nog, op onze derde dag voorspellen ze ook al neerslag. De neerslag in het dal zal regen zijn, maar op de hoogte van de Greina kan dat sneeuw zijn en met temperaturen rondom nul kan dat ijs opleveren. Hmmm, op zoek naar een alternatief.. maar helaas, nergens in Zwitserland verschuiven de buien. De kaart leggen we op tafel – wat zijn alternatieven als we de tocht in drie dagen doen? Check, we hebben de route – een andere aan- en afloop waarbij we zelfs op de derde dag de mogelijkheid hebben om een kortere route te nemen. Top, die avond pakken we onze rugzakken in en gaan vroeg naar bed.

IMG 7587crop 1024x615 - geen-categorie - Huttentochten

Huttentocht 1, dag 1

We vertrekken met een strak blauwe hemel vanuit Vrinn-Puzzatsch op ruim 1600m. Het is wat frisjes en boven de Alp Diesrut (1900m) lopen we door de eerste sneeuwveldjes. Onze eerste pas, Pass Diesrut 2428m, ligt bedekt met een verse laag knisperende poedersneeuw. Woehaaa, het ziet er tof uit en dat geluid is zo mooi!

IMG 5851 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

Een korte afdaling brengt ons op de Greina Alta. Her en der ligt nog wat sneeuw, niet zoveel als op de pas, en er is veel nattigheid, grijze wolken en wind. Gelukkig is het niet koud op deze hoogte, vandaar ook de nattigheid (smeltende sneeuw). Ondanks de grauwe omgeving ziet de hoogvlakte er indrukwekkend uit – een vlakte met meerdere meanderende waterstromen. Deze stroompjes vormen de Rein da Sumvitg en deze mondt uit in de Vorderrhein. En ja, dat is een bronrivier van onze Rijn die door Nederland stroomt.

IMG 7609 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

We lopen een deel van de vlakte over voor we de route naar het zuiden nemen, richting Crap la Crusch. Inmiddels zien we nog maar weinig van de zon, deze zit vaak achter de wolken verscholen. We nemen een foto bij het kruis dat op deze pas staat. Deze pas is de overgang tussen het Kanton Graubünden en Tessin; we gaan van het Duitssprekende deel naar het Italiaans sprekende deel. Én we passeren de Europese Waterscheiding tussen de Noordzee en Middellandse Zee.

IMG 58621 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

Vanaf deze pas volgen we een voetspoor van één man. Althans, we nemen aan dat het een man is, gezien de schoenmaat. In de verte zien we iets geks; we weten dat op deze hoogvlakte geen bomen en struiken groeien (dat is juist het unieke van deze plek) maar wat we zien lijkt wel op lage bosjes of boompjes. Dichterbij gekomen zien we wat daarop lijkt, het is een veld vol steenmannetjes. We mogen verder afdalen in het dal, richting het stuwmeer Luzzone. Zo ver naar beneden gaan we niet, onze dag eindigt bij de hut: Capanna Motterascio (2171 m). Hier checken we in het Winterraum in, maken vuur, koken water en eten.

IMG 5229 1024x576 - geen-categorie - Huttentochten

Als we een beetje links van de waterbron op het terras staan dan hebben we nipt ontvangst met onze mobiele telefoons. Die ontvangst gebruiken we niet om de social media te updaten, maar wel om het weerbericht te bekijken. Het ziet er niet best uit, de voorspelde regen op de derde dag is niet verschoven. Sterker nog, morgen staat er ook regen voorspeld. Onze volgende bestemming is de Läntahütte, deze hut wordt nu nog bemand door Thomas. De afgelopen dagen hebben we al contact met hem gehad over de toestand van onze route en met name hoe de pas erbij ligt. De pas die ons scheidt van deze hut, is de Passo Soreda (2759 m). Op die hoogte weten we niet of en hoe veel sneeuw er valt; wat we wel weten is dat er vanaf deze kant een steil stuk in zit. Wikken en wegen.. wat zijn alternatieven (omkeren en terug via dezelfde weg of via Terri Hütte en afdalen naar Sumvigt of toch proberen met de kans dat we om moeten keren en nog een nacht in deze hut moeten blijven of via het stuwmeer het dal uit aan de Italiaanse kant of ..) het zijn enorm veel alternatieven. Daar moeten we eerst maar een nacht over slapen. We zoeken een bed op de Matrassenlager en liggen om negen uur al als een blok te slapen.

Huttentocht 1, dag 2

IMG 5235 576x1024 - geen-categorie - Huttentochten

Het is ochtend en het is mistig als we ontbijten. We checken nogmaals de weersberichten, deze zijn niet gunstiger geworden. We lopen ons plan en alle alternatieven nog eens na en lopen bijna vast. Okay, we moeten realistisch zijn.. wat we niet willen is lang op hoogte lopen met neerslag, vooral als we niet weten hoe technisch de beklimming van de Pass Soreda is. Dat betekent dat onze originele plan, doorlopen naar de Länta Hütte niet doorgaat. Het is grijs en mistig maar echte neerslag is het nog niet. Dus we besluiten terug te gaan naar de Greina Alta; daar hebben we nog steeds meerdere mogelijkheden. We besluiten dat we bij Crap la Crusch daar een beslissing over nemen.

IMG 58681 1 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

We trekken onze regenjas aan en lopen terug naar het noorden. Het valt ons op dat er minder sneeuw is dan gisteren, het is niet zo koud en er is nu geen neerslag – dat is een meevaller. We lopen weer door steenmannenveld en zien af en toe onze eigen voetstappen van gisteren in de sneeuw of modder. Bij de gele bordjes op de Crap overleggen we. Één dingen weten we zeker, wetende dat het vanmiddag maar vooral morgen slecht weer is, willen we vandaag in de bewoonde wereld eindigen. We hebben de keuze uit twee dalen om daar uit te komen; dezelfde pas als gisteren over, de Pass Diesrut, of afdalen naar Sumvigt. We zien een mogelijkheid om dat besluit nog even voor ons uit te schuiven door via de noordwestkant van de Greina Alta naar de Terri Hütte te hiken.

Vanaf de Crap volgen we het gele bordje – we steken het water over en lopen langs wat kleine meertjes. Het pad gaat omhoog en door middel van een ketting beklimmen en we een steil stuk rotsen. Inmiddels zijn de kleine druppels water in mini sneeuwvlokjes veranderd. Vlokjes in de lucht maar nattigheid op de grond, dus we moeten oppassen met de gladheid. Het pad verlaat hier de Greina Alta. We hiken verder en plots kijken we uit in het dal van Sumvitg, prachtig vergezicht. Nog iets verder zien we dan ook rechts van ons de Terri Hütte liggen – onze koffiestop is in zicht.

IMG 58701 768x1024 - geen-categorie - Huttentochten

We zoeken de beschutting in het Winterraum van deze hut. Ons gasstelletje halen we uit de rugzak en koken water voor onze koffiestop – gloeiend hete koffie, dat smaakt goed. De kaart wordt nogmaals te voorschijn gehaald – gaan we via Pass Diesrut of nemen we de afdaling langs Rein da Sumvigt? Het liefst nemen we niet dezelfde route terug. Maar we moeten ook erkennen dat de hoogtelijnen op de kaart aangeven dat de afdaling langs het water af en toe steil zal zijn. Gelukkig is het nog steeds prima weer, de sneeuw/regen zet nog niet door. De keuze valt op de afdaling, met de onderlinge afspraak dat als één van ons zich er niet comfortabel bij voelt, we omkeren en alsnog via de Pass weglopen. De rugzakken worden dicht gesnoerd en op de rug geslingerd. Stokken in de hand en we gaan weer op pad. Inmiddels is de wind flink toegenomen en moeten we oppassen dat we niet omwaaien – de stokken bieden gelukkig vaak genoeg steun. Het pad is smal en het pad is steil, maar wat een voortreffelijk uitzicht hebben we!

IMG 7701 edited scaled - geen-categorie - Huttentochten

Voor ons het diepe dal, naast ons verschillende watervallen vanuit de bergen en vanuit de Greina. Ik wil om mij heen kijken maar moet toch echt focussen op het pad. Her en der zijn er weer kettingen aangebracht voor een veilige afdaling. Langzamerhand komen we tussen de bomen en wordt het pad wat vlakker en de rivier wat minder wild. We vinden een plekje op een steen bij de rivier en besluiten dat dit onze lunchplek wordt. Omhoog zien we het pad waar vandaan we kwamen en verderop zien we het dal waar we verder in afdalen. Nog steeds hebben we nog niet veel neerslag gehad, daar zijn we blij mee want de afdaling was al tricky genoeg.

IMG 5879 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

Vanaf hier is het een peuleschil, afdalen op brede paden langs de rivier en we komen langzamerhand bij de bewoonde wereld. We lopen langs een oud kuuroord (voor het laatst in de jaren zeventig in gebruik) en kijken op de borden. Potdikkie, nog ruim twee uur naar het station; dat is wel een tegenvaller. We vragen ons net af of er genoeg auto’s langs komen om te lifen als daar een auto aankomt. Een bejaarde man dirigeert zijn keffertje naar de achterbak (waar deze bleef keffen) en wij mochten meerijden. Pfffieuw, dat was fijn want onze dag was al ruim zes uur lang en vooral de vele meters afdalen zaten in onze benen.

Tweedaagse Greina Alta
13.4KM, 934hm Vrinn-Puzzatsch – Capanna Motterascio
18.9KM, 571hm Capanna Motterascio – Bad Teniger, Sumvigt

Aangezien we onze huttentocht royaal gepland hebben met vrije dagen kunnen we een tweede keer op pad. Deze keer minder hoog, maar zeker niet minder spectaculair. Het wordt een tocht in het Safiental, de achtertuin van Versam.

Huttentocht 2, dag 1

IMG 5966 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

Met de Postauto vertrekken we naar de verste halte in het Safiental, Turra Thalkirch, 1695m. Onze rugzak weegt minder zwaar omdat we weten dat we slechts één nachtje weg zijn. Vanaf Turra hiken we langs een beek, door het bos met een duivelse sage en komen op de Camaneralp, 1948m. Koffie drinken we in het zonnetje in het gras. Het weer ziet er vandaag perfect uit; we zijn weer vertrokken met een blauwe lucht.

IMG 59721 768x1024 - geen-categorie - Huttentochten

Vanaf de Alp gaan we recht omhoog richting de Camaner Grat, de graad op zo’n 2400m. Alhoewel recht omhoog niet helemaal klopt, de alp is steil dus zigzaggen we naar de graad. Op de graad aangekomen is het tijd voor onze lunch, we zijn inmiddels al een paar uur onderweg. Genietend van het 360* uitzicht eten we onze boterhammen met Zwitserse oude kaas uit het vuistje. Pfieuw, ik moet echt even klimatiseren voor ik kan genieten – het is zo hoog en het uitzicht is zo ver, prachtig!

IMG 53271 1024x576 - geen-categorie - Huttentochten

Als de boterhammen op zijn, gaan we verder over de graad. In het begin ben ik nog niet zo trittsicher (de vertaling is vastberaden maar de letterlijke vertaling: stapzekerheid dekt de lading beter) en maak veel van mijn stokken gebruik. Gelukkig doet de energie zijn werk en binnen no time dartel ik als een gems over de graad (okay, zo elegant ben ik niet maar ik voel me zekerder). We klimmen hogerop en komen bij de grote steenman op de Piz Radun, 2581m. Uit deze steenman toveren we het toppenboek en schrijven onze namen erin. We blijven om ons heen kijken – aan alle kanten goed zicht, we zien de bergen aan de andere kant van het dal en daarachter nog veel meer toppen; intrigerend.

IMG 78131 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

We gaan door richting Güner Lückli, hier is een pad het dal in. Lückli is een vrolijk woord, het klinkt bijna als geluk maar het betekent niet meer dan dat het een kleine pas is. Het duurt wel even voor we er zijn, want we blijven op en neer gaan op de graad. Inmiddels betrekt het en het wordt wat kouder, we zitten immers nog steeds op 2400-2500m hoogte.

IMG 5336 1024x1024 - geen-categorie - Huttentochten

Maar dan plots zien we aan de linkerkant van de graad een paadje naar beneden gaan en na nog een hobbel beklimmen en afdalen zien we de opvallende gele bordjes op de Lückli. Yes, we zijn er – we belonen ons zelf met een kopje thee en een stuk chocolade. Onze hut voor vanavond hebben we in zicht gehad – twee rode daken die als een tweeling naast elkaar, ze liggen op 1960m én recht onder ons. Dus gaan we nagenoeg recht naar beneden dwars door de alpenweiden en koeienvlaaien. We mikken op de Käserei die net boven onze hut ligt, dit zijn meerdere gebouwen en die zijn makkelijker in het oog te houden bij onze rechte lijn naar beneden. Daar aangekomen nemen we meteen water mee voor in de hut.

IMG 5344kopie 1 595x1024 - geen-categorie - Huttentochten

En dan, een paar honderd meter verderop staan de hutten! Een schuurtje met toilet om te poepen en het hout en daarnaast de hut met haard, gastoestel en bedden. Binnengekomen mogen we eerst de vliegen opruimen, dat zijn er een enorme berg. De lampen kunnen meteen aan (op batterijen, we hebben hier geen stroom) want inmiddels is de zon net achter de bergen gezakt. We maken de houtkachel aan en zetten water op. Die warme chocolademelk smaakt zeer goed.

Het is een privé-hut en we hebben toestemming om te mogen grasduinen in de etensvoorraad. Naast mueslirepen die over datum zijn (goed voor ons toetje), vinden we een flesje wijn. Het wordt een luxe diner, een triologie van expeditie-maaltijden met een rode wijn en het toetje is een mueslireep. Na zo’n dag buiten zijn, is de trek groot en smaakt (bijna) alles lekker!

IMG 7840 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

De hut wordt lekker verwarmd door de houtkachel en we horen de wind loeien. Nog voor negenen hebben we onze slaapzakken uitgerold en binnen enkele minuten slapen we als een blok.

Huttentocht 2, dag 2

Wakker worden doen we als het nog donker is – in de verte zien we waar de zon opkomt, daar achter de bergen wordt de lucht steeds lichter en roder. Voor het ontbijt halen we nogmaals water wat we koken voor ons ontbijt en het vullen van de thermossen. Terwijl we onze havermoutpap met noten eten, zien we de zon opkomen in een rode gloed.

IMG 5353 1024x576 - geen-categorie - Huttentochten

Deze dag dalen we verder af naar de Rabiusa (ook deze komt uiteindelijk uit in de Rijn, net als de Rein da Sumvitg). We volgen pad en weg, lopen langs de kerk van Neukirch om dan tot waterhoogte te komen, 1192m. Het afdalen gaat snel maar is niet al te fijn voor de benen en voeten. Bij de Stausee van Egschi houden we een koffiestop en ik besluit om net achter de dam in het water te dippen.

IMG 7868 1024x768 - geen-categorie - Huttentochten

Vanaf de Rabiusa gaan we de berg weer op; we klimmen en klimmen door naar het uitzichtspunt Höhturra op 1584m. Na zoveel meters klimmen pakken we hier onze Snelle Jelle als lunch met een bakje thee. Vanaf hier is het niet zo ver meer en al helemaal niet zoveel hoogtemeters meer – we hiken naar de bushalte, Tenna Mitte. We hebben het weer droog gehouden vandaag en weer af en toe de zon gezien. We kijken een laatste keer het Safiental in – wat een prachtig zicht. De Postauto komt eraan en deze brengt ons weer naar start. Het waren wederom twee magnifieke dagen!

IMG 7873 768x1024 - geen-categorie - Huttentochten

Tweedaagse Güner Alp

16.66KM, 1296hm Turra Thalkirch – Güner Alp
12.96KM, 635hm Güner Alp – Tenna

Categorieën
Geen categorie

Fjällfarare vita band

IMG 7511 1024x662 - geen-categorie - Fjällfarare vita band

Het speelt al een tijdje in mijn hoofd, een supergroot avontuur in winterse omstandigheden. Als fan van A-B routes is dit er eentje in de buitencategorie. Niet omdat dit avontuur zo rond de 1300KM lang is en ik deze op eigen kracht wil afleggen. Maar de grootste uitdaging zit ‘m voor mij in de winterse omstandigheden. Ik ben geen held met kou, ik heb moeite met temperatuurswisselingen, ik kan ‘kapot’ gaan op koude handen dus hoezo en hoe dan? Mijn uitdaging zit erin om comfortabel te zijn in die witte, koude wereld.


En waarom denk ik dat ik dat kan? Hmm, eigenlijk weet ik dat niet en dus ben ik superblij dat ik samen met Saar kan beginnen met mijn avontuur. Saar is een doorgewinterde ervaringsdeskundige dus ik kijk graag de foefjes bij haar af voor ik na een paar weken solo door ga…

..ik ga de witte band doen

Dit is een continue toerlanglauftocht die je op eigen kracht aflegt, de route loopt van Grövelsjön naar Treriksröset. De route bepaal je zelf en is uiteraard afhankelijk van sneeuw en weer. Onderweg zijn er niet altijd hutten, dus zet je je tent op om tet slapen en smelt je de sneeuw voor je kopje koffie.

IMG 7521 1 1024x629 - geen-categorie - Fjällfarare vita band
Kaarten bestuderen hoort bij de voorbereiding

Wat ik verwacht:

  • ik verwacht dat ik gek word van de, onophoudelijke, witte wereld om mij heen
  • ik verwacht dat ik mezelf heel zielig vind omdat het koud is
  • ik verwacht dat ik boos op mezelf word als ik fouten maak
  • ik verwacht dat er een momenten zijn dat ik denk: als ik gewoon doorga ben ik er sneller

Wat ik wil:

  • wat ik wil, is dat ik mezelf kan onderdompelen in de witte wereld en het mij niets doet dat er nog meer wit is na de volgende heuvel
  • wat ik wil, is dat ik de kou kan omhelzen en mezelf comfortabel kan voelen
  • wat ik wil, is dat ik mezelf ruimte geef om fouten te maken en daar van leer in plaats van dat ik mezelf op mijn kop geef
  • wat ik wil, is dat ik niet denk in tijd/snelheid maar keuzes maak waarbij genietmomenten hoger op de lijst staan dan het sneller bereiken van het einde

Zal mij dat lukken? Vast niet altijd maar dat is ook juist de uitdaging. Want ik kan nu wel bedenken wat ik wil en hoop, maar de realiteit is toch anders. En daarom noemen we het een avontuur; en ja, voor mij is dit een mega-avontuur en ik kijk er enorm naar uit!

IMG 5096 1024x768 - geen-categorie - Fjällfarare vita band
Witte wereld bij Vindelfjällen tijdens mijn huttentocht 2017 – lees mijn blog
Categorieën
Geen categorie

Höga Kusten Leden

Als je in Zweden bent en je hébt de mogelijkheid om een paar dagen te hiken – pak dan de Höga Kusten Leden. Werkelijk een prachtige hike langs de kust van Zweden met verrassend veel hoogtemeters. De vele keien, wortels, modder in combinatie met de hoogtemeters maakte deze trail technischer dan verwacht – bergschoenen zijn een aanrader.

IMG 6926 1024x769 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

De trail van bijna 130KM ligt net boven Sundsvall, ongeveer in het midden van Zweden, en loopt door verschillende natuurreservaten. Ik deed deze Leden midden augustus en was verbaasd hoe rustig het was. Het was ruim een week na het Zweedse hoogseizoen en dus waren de vele zomercafé’s helaas al gesloten. Mazzelaar als ik was, had ik bijna alle dagen blauwe lucht en droge nachten. Mijn bivakzak en tarp heb ik niet vaak gebruikt – meestal had ik een vindskydd en zelfs twee keer een stuga voor mij alleen.

Hornöberget – Valkallen (13,4KM, 526hm)

Met trein/nachttrein/bus ga ik naar Högakustenbron – langste hangbrug van Zweden; daar start de trail officieel. De eerste dag valt me wat tegen, het is grotendeels saai – ik heb het gevoel dat ik van de bewoonde wereld weg te moeten hiken. Er zit nog best wat asfalt in de route en wat gehuchtjes. Door een flinke vertraging van de treinen, ben ik pas ’s middags op pad gegaan. Rond vijf uur stop ik bij een vindskydd van Arknat, de “Over the Edge”. Daar geniet ik van het uitzicht (op de brug waar ik gestart ben) en kook ik mijn diner.

ARKNAT is a concept merging Architecture and Nature. Every year leading architect students from all over Scandinavia gathers to challenge the way we look at design and through seminars, workshops and construction they leave behind new hideouts and shelters for public use.

IMG 6706 1024x769 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Het is een prachtige plek, maar eigenlijk.. eigenlijk wil ik een paar kilometer verderop zijn, op de top van de Valkallen. Mijn twijfel is dat het een pittige klim is (met touwen en trappen), het weer niet helemaal mee zit (gerommel in de verte) en het is tegen de avond. Maar, er is een raststuga op de top, het uitzicht schijnt enorm te zijn en ik heb al gegeten dus eigenlijk tijd genoeg. Dus pak ik mijn boeltje weer in en trek verder naar de stuga van Valkallen.

IMG 6720 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Wat een goede beslissing is dat! De klim is inderdaad zwaar, maar niet lang en het uitzicht is magnifiek. En het blijkt dat ik de stuga voor mijzelf heb, dat is luxe.

Valkallen – Brattnäset (25KM, 640hm)

De ochtendzon wekt me vroeg – nog even genieten van het 360-graden uitzicht en daarna daal ik af, ook dat is pittig. De trail loopt een stuk langs de kust – hier pak ik een vindskydd voor mijn 2e ontbijt. Wat ik niet doorheb, is dat zo’n 500m verderop de allermooiste Arknat vindskydd is, de “Stranded”. Toch nog maar even een momentje gepakt om ook daar van te genieten.

IMG 6747 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Halverwege de ochtend kom ik een bord op de Leden tegen: Hörsångs Camping & Havsbad 500m. Voilá, ik heb mijn badplaats voor vandaag gevonden. Na mijn verfrissende duik laat ik mij op het strandje opdrogen, slurpend aan de rest van mijn koffie. In tegenstelling tot gisteren geniet ik nu volop van de hike – weinig asfalt en weinig gehuchtjes. Zo weinig zelfs dat ik op moet letten dat ik genoeg water heb. Want met deze warmte vliegt mijn watervoorraad er rap doorheen. ’s Middags raak ik redelijk oververhit en tegen de tijd dat ik in Gavik ben, ben ik er klaar mee. Hier zit een B&B en in de tuin staat een tafeltje met stoel staan. Er ligt een menu; ze hebben koffie+taart. Ik besluit om dat te bestellen en dan te besluiten of ik daar blijf (als ze een kamer hebben) of dat ik door ga. Ik bel aan, maar er is niemand thuis. Dus vul ik mijn flessen bij de waterkraan, neem plaats op de stoel en eet een portie zoute noten. Nog steeds niemand en ik besluit om door te hiken.

Een paar kilometer verder en flink wat hoogtemeters verder, ligt een vindskydd met vuurplek en prachtig uitzicht over de fjärd van Gavik. Wat ben ik blij dat ik verder gehiket ben – deze plek ligt er wonderschoon bij in de avondzon.

IMG 6794 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Brattnäset – Äskjastugan (25.7KM, 803hm)

Het is een heldere nacht geweest, dus het is een frisse ochtend. Ik neem wat water en een kleine snack, trek mijn donsjasje aan en ga op weg. Al snel kan ik mijn jas uitdoen – de hemel is strakblauw dus ook vandaag wordt het warm. De eerste kilometers zijn relatief vlak dus maak ik flinke progressie. Bij Nordingrå maak ik koffie, thee en neem mijn tweede ontbijt. Het schiet al lekker op en mijn volgende koffiepauze doe ik bij de “Tree Cube” van Arknat.

IMG 6832 1024x769 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Vandaag heb ik twee klimmen voor de boeg; ik mag de Ringråberget over en dan heb ik nog een laatste steile klim om bij de raststuga uit te komen. Met dat in mijn achterhoofd ben ik al aan het rondloeren waar ik ergens een duik kan nemen. Mijn voornemen is om elke dag ergens het water in te gaan – gewoon omdat het kan en vooral omdat het lekker is. En jawel, precies op het middaguur kom ik langs een plek waar ik het water in kan. Ik besluit om met kleding en al in het water te gaan – het zal snel genoeg drogen deze dag! Verfrist begin ik aan de eerste klim en ik heb een heerlijk tempo. Bovenop gekomen stop ik kort want ik voel me energiek, maar dat blijkt van korte duur te zijn. In de afdaling vind ik het niet leuk en loop ik te mopperen => dat betekent dat ik wat moet eten. Onderaan de berg loop ik Ullånger binnen – hier kan ik weer eten inslaan. Na een flesje cola ben ik weer het vrouwtje en vertrek voor het laatste deel van vandaag. Dat is een korte steile modderige klim dus ik ben blij met mijn stokken. Op het hoogste punt ligt Äsjastugan – een grote stugan met terras en prachtig uitzicht over de stad.

IMG 6851 1024x769 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Ik zit nog niet een half uur in het zonnetje of er komt een gezin binnen. Ze komen even uitpuffen van hun bessen- en lingonpluk en ik mag mee delen met hun watermeloen. Rond een uurtje of acht begin ik mijn slaapplek in te richten (in de hoek, op de grond) maar er komen nog drie vriendinnen met twee honden langs om hun red bull op het terras te drinken. Binnen een uur zijn ze weg en kan ik op mijn matje gaan liggen.

Äskjastugan – Kälsviken (28.6KM, 815hm)

Vroeg in de slaapzak betekent vroeg uit de veren (ja, ik heb een slaapzak met dons). Om vijf uur ben ik mijn boeltje alweer aan het pakken als er plots een man binnen komt. Hij is even geschokt als ik. Aan tafel neemt hij plaats en legt zijn brood en tube kaviaar neer. Veel te vertellen heeft hij niet en ik versta ‘m ook niet zo goed. Een uitgebreid gesprek zit er niet in, dus vertrek ik al snel. Nog geen kilometer later kan ik vers water inslaan – dat is fijn, want ik ben door mijn complete voorraad heen. In Docksta haal ik een banaan en twee tomaten bij de supermarkt – goed voor de vitaminen.

Vandaag maak ik een extra uitstap naar de top van de Skuleberget – het is klimmen en klauteren over de rotsen wat nog niet zo gemakkelijk is met een grote rugzak.

IMG 6899 1 1024x769 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Op 295 meter hoogte is er de toppstuga waar gelunched kan worden. Hier is het heel druk, niet alleen omdat het zaterdag is maar ook omdat er een stoeltjeslift is. De afdaling is ook een avontuur en dat terwijl ik niet eens de steilste afdaling heb genomen.. het is afklimmen op natte rotsen en modderwortels. Het deel van de Leden erna is helaas niet inspirerend – een pad door moeras met veel muggen, veel modder en veel water. Mijn eigen water raakt inmiddels ook redelijk op en ik weet niet of ik in het volgende dorp wel water kan krijgen. Het is erg onduidelijk waar je wel of niet water kan krijgen. Warm is het inmiddels als ik in Käl aankom. Maar aan de rand van de weg staat dan toch een bordje met “vatten” en ik hoor twee stemmen. Yes, ik heb een kraan gevonden en twee jolige Zweedse meiden. Een beetje kletsen, drinken en we gaan door met de laatste kilometers. Einddoel van vandaag is de camping aan het strand. Ik ben aangekomen bij het nationaal park Skuleskogen en daar mag je niet overal kamperen. Mijn dag eindigt met een duik in brak water.

IMG 6917 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden
ochtendzon bij Kälsviken

Kälsviken – Balesudden stuga (28.1KM, 733hm)

Met mijn tarp heb ik een prachtige semi-tent gemaakt en heerlijk geslapen. Ondanks dat deze plek dichtbij het water is, heb ik bijna geen last van muggen gehad. Gisteravond was het nog tot laat (alhoewel, tien uur is niet eens zo heel laat) druk op deze plek. Maar met mijn podcast op heb ik er weinig last van gehad. Al vroeg pak ik mijn boeltje weer en vertrek voor een enorme klim.

IMG 6920 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Hoogtepunt van dit nationale park is de Slåttdalsskrevan, een 200m lange, 30 meter diepe en 7 meter brede kloof die de berg in twee delen splitst. Helaas mag je sinds een paar jaar niet meer door de krevan lopen, maar het uitzicht van de Slåttdalsberget is prachtig!

IMG 6960 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Er volgt een lange afdaling waarbij ik denk dat het volgende dorp, Näske, bij de noordingang van het park is. Maar dat was misinformatie want het dorp ligt 4 kilometer verderop. Ik kijk ernaar uit omdat ik weer water wil hebben. Eenmaal bij het dorp is er geen water te krijgen dus mag ik door naar het volgende dorp, Köpmansholmen, nog zo’n 3 kilometer verderop. Wel nog even stil gestaan bij een Arknat vindskydd, maar de “Componare” vind ik tot nu toe de minst mooie. Afijn, dat is echt een grotere plaats met een supermarkt, hier scoor ik weer een cola. Bij een voetbalveld tap ik water. Er is een wedstrijd voor kinderen en ik ruik koffie. Dus ik vraag koffie met een zelf gebakken stukje taart – helaas kan ik niet betalen (Swish is een betalingsmanier voor Zweden). Dus daar zit ik dan, in de geur van koffie maar zonder het zwarte goud voor mijn neus. De kantinejuf vindt het blijkbaar ook zielig en brengt mij toch een kop en een taartje; het is haar treat en ik ben in de zevende hemel!

IMG 6974 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Na mijn tweede kopje koffie (het is gebruikelijk dat je in Zweden je kopje navult) sta ik op – het is prima weer en een paar kilometer verderop is een havsbad met vindskydd van Arknat. Hier droog ik eerst mijn spullen (nat van de dauw van deze ochtend), ga uitgebreid lunchen en daarna kleed ik me om voor een duik. Het water is goed fris maar gelukkig is de zon lekker warm. Ik blijf een beetje lanterfanten, lees mijn boek, eet nog wat lekkers voor ik doorga met mijn hike. De komende kilometers loop ik over een weg langs de zee – prachtige uitzichten. De laatste 5 kilometer loop ik door het natuurreservaat Balesudden.

IMG 6977 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden
het naturreservat kun je herkennen aan de witte ster en witte band op de bomen

Het pad begint glooiend door een donker bos maar wat hogerop wordt het een keienveld waar het balanceren is om de enkels niet te verzwikken. Ik ben er ondertussen wel klaar mee – het is een lange dag dus ik ben blij als ik de stuga in de verte zie liggen. Al snel hoor ik stemmen, hier is het ook al druk. Gelukkig is het een grote stuga en slapen we die nacht met z’n zessen in de bunk bedden. Ik ben laat aangekomen en na mijn diner heb ik niet veel zin meer om te integreren – ik kruip weer vroeg in de slaapzak met een podcast op de oren.

Balesudden stuga – Örnsköldsvik (20.2KM, 474hm)

Vroeg erin dus vroeg eruit – ik heb ’s avonds mijn rugzak al grotendeels ingepakt zodat ik mijn stuga-genoten niet wek bij vertrek. Bij buitenkomst ben ik verbaasd, ik hoor gedrup en het is mistig. De eerste dag met minder weer. Mijn regenjas en -broek gaan aan en ik trek de regenhoes over mijn rugzak.

IMG 6983 1024x769 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Na twee kilometer kom ik bij een lege vindskydd; ik vind het nog koud dus besluit hier mijn thee en koffie te maken. Het is echt smerig weer – de regen waait aan alle kanten de skydd binnen. Tijdens mijn uitgebreide ontbijt wordt het langzamerhand ietsje lichter dus kan ik in korte broek en regenjas verder. Dit is een makkelijk deel van de Leden; een gravelweg langs allerlei kleine gehuchtjes. Zo vroeg in de morgen is het nog rustig. Halverwege de ochtend mag ik de laatste grote klim doen naar de Småtjärnarna op 150m hoogte. In een kleine stuga, de Affesstuga, heb ik mijn tweede koffiepauze; het is namelijk nog niet droog.

IMG 7005 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Na een afdaling kom ik bij Svedje uit, hier is al flink wat bebouwing waardoor je het gevoel hebt dat de trail bijna einigt. Maar nee, nog vijf kilometer te gaan tot de officiële finish in Örnsköldsvik waarvan toch zeker vier kilometer nog in de natuur zijn. Er is nog een pittige klim met klauterwerk voor het allerlaatste hoogste punt waarvandaan je bovenop de stad kijkt. Het blijft machtig om zo op een stad neer te kijken.

IMG 7013 1024x768 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Mooi moment om even stil te staan bij wat ik gedaan heb: zes dagen gehiket met prachtige overnachtingsplekken, nog mooiere uitzichten en ik had heerlijk weer. De laatste kilometer gaat met trappen naar beneden naar het centrum om af te kunnen tikken bij de finishpaal. Voor het gevoel moet dat om officieel de hele Leden lopen; maar op de berg heb ik mijn finishfeestje al gevierd, woehaaaa!!!

IMG 7018 769x1024 - geen-categorie - Höga Kusten Leden

Etappes
Hornöberget – Valkallen (13,4KM, 526hm)
Valkallen – Brattnäset (25KM, 640hm)
Brattnäset – Äskjastugan (25.7KM, 803hm)
Äskjastugan – Kälsviken (28.6KM, 815hm)
Kälsviken – Balesudden stuga (28.1KM, 733hm)
Balesudden stuga – Örnsköldsvik (20.2KM, 474hm)

Categorieën
Geen categorie

Ah oh.. O-ringen

In november vorig jaar bestudeerde ik de site van O-Ringen (met niet de allerbeste navigatie) en ik had doorgeklikt en doorgeklikt en auto-fill deed de rest.. dus was ik plots ingeschreven voor een oriëntatie-festijn in Zweden. Hmmm, wat nu?

IMG 6195 1024x769 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen

Wikipedia: Oriëntatieloop is een loopsport waarbij met kaartlezen zo snel mogelijk een omloop wordt afgelegd. Een omloop is een af te leggen route op de kaart: vanaf de start komt de deelnemer via de gemarkeerde punten bij de finish uit: de route tussen de punten mag de loper zelf uitstippelen. Tijdens wedstrijden wordt de tijd opgenomen en gebruiken de deelnemers een speciaal vervaardigde kaart en een kompas om door een gebied te navigeren. De route langs de controlepunten wordt tot de start geheimgehouden.

IMG 7044 1 1024x768 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen

Wikipedia: De O-Ringen is een oriëntatiewedstrijd die jaarlijks op verschillende locaties in Zweden wordt gehouden. Orientatielopers van over de hele wereld komen hierheen. De wedstrijd vindt plaats in juli en duurt zes dagen (vijf wedstrijddagen + een activiteitendag) waarbij elke actieve dag overeenkomt met een etappe. Gemiddeld aantal deelnemers ligt op 17.800.

Meedoen betekent een vakantie in Zweden; uiteraard geen straf, maar vorig jaar al geweest en volgend jaar plannen dus niet per se op het verlanglijstje. Afijn, dit doorklikken gebeurde in november dus nog alle tijd om erover na te denken. En alle tijd om te oefenen, want oriëntatielopen doe je niet zomaar. Het nadenken schoot erbij in en het oefenen is ook lastig omdat er weinig events in de buurt zijn. Maar eind mei vielen ineens de puzzelstukjes toch in elkaar: de O-Ringen doen en een swimpacking-avontuur aangaan (zie mijn vorige blog). De tickets werden geboekt en half juli ging ik op weg naar Åre, Jämtland.

In Duved (dorpje vlakbij Åre) wordt ik van het station opgehaald door Katja; zij was degene die de link naar de O-Ringen website had doorgestuurd, dus eigenlijk is het haar schuld dat ik dit ga doen. Met haar clubgenoten van de Norbergs Orienteringsklubb zitten we in twee huisjes vlakbij Åre. Hiervandaan kunnen we elke dag forensen (met auto, bus en/of trein) naar verschillende etappe-plekken. Het festijn duurt zes dagen, waarbij er 5 dagen geraced wordt.. althans, dat er races georganiseerd worden, voor mij is het een leuk spelletje spoorzoeken in de natuur.

Tijdens deze dagen zijn er tig veel verschillende parkoersen; zo zijn ze er voor de Elite, age groupers, recreanten in age groups en recreanten, binnen deze groepen zijn er parkoersen van verschillende zwaarte en dan heeft alles nog een korte variant, iets langere en soms zelfs een lange variant. Ik kies dus voor de lätt (lichtste variant), maar dan wel de langste variant… die 10KM lijkt me niet eens zo lang.

Trillevallen (dag 1 en 2)

De eerste dag start met de verplaatsing naar Trillevallen op zo’n 25KM van Åre – het is een wintersportgebied (dus op de berg). Met auto, trein (tjokvol) en bus (tjokvol) en te voet (1,5KM) zijn we zo’n twee uur onderweg om op het eventterrein te komen. Die verplaatsing is een belevenis op zich zelf – we voelen ons een festivalganger, vooral omdat we ter plekke door de modder banjeren om een plekje te zoeken. Met de Norbergse vrienden zoeken we een plek uit op het ‘zitgedeelte’ (terrein waar de zitplaatsen zijn – er is ook een terrein voor tenten) om de clubvlag neer te zetten. Hier kan iedereen van de NOK (Norbergs Orienteringsklubb) verzamelen tijdens deze dag.

20230724 122348 1024x768 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
de vlag staat in het zitgedeelte van het eventterrein

Aangezien ik nog volop in het herstel van mijn dubbel zit (gevoelige voeten), besluit ik de eerste dag voor de middellange afstand te gaan. Die keuze wordt goedgekeurd door de klubbies. Dat was na de verwonderde blik dat ik het slechts één keer in mijn eentje gedaan had (en dan nog wel in NL). Vanaf het eventterrein is het 1,5KM naar de start – dat gaat dwars door de bosjes over een glibberig, modderig pad. Dat voorspelt veel goeds voor de etappe.. Met de etappe-kaart in de hand, kompas in de andere ga ik van start. Het eerste checkpoint is dichtbij en ik kan er komen via de paden of via een doorsteek door het bos. Stom als ik ben, kies ik voor de doorsteek.. omdat er al vele duizenden voor mij gestart zij, ligt dat stuk helemaal vol met olifanten-paadjes. Het duurt dan ook wel een halfuur voor ik het eerste punt gevonden heb (hemelsbreed 500m vanaf start). Vanaf daar ben ik verstandiger en neem ik de paadjes om bij de volgende punten te komen.

IMG 6230 1024x768 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
het echte startpunt

Onderweg wordt mij een aantal keer gevraagd waar we op de kaart zitten – ziet er dan naar uit dat ik het wel weet?! Na twee uur kom ik met een grote grijns en zeiknatte bemodderde schoenen binnen. Wat een feest is dit – slechts 5KM afgelegd maar het is zo leuk onderweg! Met eenzelfde karavaan als op de heenweg, wandelen we het pad af naar de bussen/trein/auto om terug te gaan naar ons huisje. Een iets andere reisstrategie brengt ons nu wat sneller thuis.

Dag twee gaat weer naar Trillevallen; nu vetrekken we wat vroeger want de reistijd slurpt veel van onze dag op. Vandaag is het parkoers op de berg tussen de skiliften en met prachtige uitzichten. De aanloop naar de start is deze keer 900m met 105hm.

20230724 110703 1 1024x768 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
op weg naar de verschillende startlocatie’s

Ik kies weer voor de halve afstand – ik deed er gisteren lang genoeg over. Als een mierenhoop verspreiden de deelnemers zich over de hellingen. Onderweg beantwoord ik weer de nodige vragen “Ursäkta – waar zijn we op de kaart?” en met 5 andere zoeken we een half uur naar nummer 79, alias checkpoint 9. Deze keer kom ik nipt binnen de twee uur terug bij de NOK vlag – “bra” gedaan! Als Nederlander blijf ik het lastig vinden om “buiten de paden” te kijken – voor mijn gevoel moet alles aan een pad liggen; in Nederland mag je namelijk nooit van het pad. Hier ligt juist alles “van het pad” en stikt het overal van de olifantenpaadjes.

IMG 6232 768x1024 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
grote lach bij de finish!

Rustdag

Op onze rustdag blijven we uiteraard niet op de bank zitten. Katja en ik vonden een fiets in de schuur van het huisje en na het oppompen van de bandjes was deze rijklaar. Katja heeft haar eigen fiets mee, dus ’s ochtends doen we boodschappen in het dorp. Gisteravond waren we bij de waterval geweest en nu hadden we het snode plan om die te gaan verkennen in packraft (Katja) en met harpoenduikvisdrijver (mijn swimpackunit).

1c80d2d9 5b0e 4f5d b01e 82054c0a80b4 1024x768 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
spelen in de waterval met de packraft en harpoenduikvisunit

In de middag pakten we onze units op te gaan spelen met de stroming bij de waterval – een paar blauwe plekken rijker én spierpijn in de kaken van de lol.

P1140386 1024x576 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
..hier word je toch blij van?!!

Järpen (dag 3)

Ons competitie-gebied is nu in klassiek Zweeds bos met deels veel bomen maar ook moerassig en een deel waar bosbouw plaats vond. De aanloop naar de start is ruim 2KM en wordt door de Zweden zonder morren afgelegd. Sterker nog, velen gebruiken het stuk om warm te lopen. Ik ben steeds aan het wandelen, want mijn lichaam en geest hebben niet zo’n zin in hardlopen. Maar bijna iedereen is hardlopend aan het oriënteren of in ieder geval joggend. Zelfs de deelnemers van age group 90 en 95 stappen pittig door.

IMG 6224 1024x769 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
omhoog naar start in kolonne

Het is een echte familie-sport; zowel kinderen als bejaarden doen met hetzelfde event mee. Inmiddels heb ik mijn slag te pakken met de middellange afstand – die is uitdagend genoeg voor mij. Grotendeels loop ik via paden om mijn punten binnen te halen; soms met wat shortcuts, waar ik steeds behendiger in word. Al moet ik toegeven dat ik wel eens bij een verkeerd punt uitkom, maar dan kan ik meestal op de kaart herleiden waar ik dan wel sta. Super tof om te merken dat ik steeds beter word in het lezen van mijn omgeving. Het kost me deze keer anderhalf uur voor 5KM – er zit progressie in. Het reizen van en naar de startlocaties gaat ook steeds soepeler – de organisatie zet steeds sneller extra bussen/treinen in. Tijdens deze editie doen er totaal 15.000 mensen mee. Het is een flinke logistieke uitdaging om hen soepel met de bussen/treinen te vervoeren.

CRHZ6710 768x1024 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
nabespreken van je fouten/successen

Ånn (dag 4 en 5)

De laatste twee dagen spelen zich af rondom Ånn – een plek net boven het meer, dus de uitzichten zijn prachtig. Was het de afgelopen dagen grijs en grauw maar wel droog – de voorspellingen voor deze dagen zijn fantastisch. De zonnebrand smeren we dan ook uitbundig. Het parkoers is deels in het bos en deels door moerassen. Het is de hele week al banjeren door modder en plassen en mijn schoenen zijn nog niet droog geweest. Ter plekke aangekomen zien we bij het mooie uitzicht over het meer, de grijze buien al hangen – nee, helaas vandaag houden we het zeker niet droog.

IMG 6227 1024x769 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
gaan we weer!

De locaties hebben verschillende parkoersbouwers. De bouwers van vandaag hadden een makkelijk traject voor mij neergelegd – net na een uur ben ik al binnen. Of ben ik gewoon veel beter geworden in afgelopen dagen? Elke avond bekeken we de kaart nogmaals om de symbolen te ontrafelen. De kaarten zijn anders dan de gebruikelijke landkaarten en er staan zoveel details op dat je er een boekwerk naast moet leggen om alle symbolen te begrijpen.

IMG 6219 edited 1 scaled - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
studie van de symbolen op de kaart

De laatste dag neem ik een ander parkoers. De afgelopen dagen kan ik voornamelijk via paden mijn checkpoints vinden en dat gaat me nu gemakkelijk af. Ik wil wel wat moeilijkers – vandaag pak ik een middelzwaar parkoers met middellange afstand. Nu moet ik mijn kompas gebruiken om koers te bepalen als ik midden in het bos sta. De grijns op mijn gezicht kan na afloop niet groter zijn – ik heb alle punten gevonden en bij missers, dan kan ik terugvinden waar ik wel ben. Een perfecte afsluiting van een toffe week spoorzoeken in de natuur.

IMG 6304crop 1024x733 - geen-categorie - Ah oh.. O-ringen
trots op de speciale oriënterings-medaille #oneofakind
Categorieën
Geen categorie

Swimpacking Strömsholmskanal

Zwemmen, daar houd ik wel van en wat zou het tof zijn om al zwemmend je vakantie te vieren – dus verplaatsen van A naar B met je eigen spullen mee. Kortom, swimpacking! Maar hoe en waar en zo?

1eadd17b 62c1 418c 91e1 a713e8c022b4 1024x768 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Dus ging ik op zoek naar een ‘watergebied’ en laat Zweden nou veel water hebben..?! Maar is al het water geschikt voor swimpacking? Een lijstje met wensen ontstond; ik wil

  • overzichtelijke afstanden om te overbruggen (zwemmend/lopend)
  • goed in/uit het water kunnen komen
  • voldoende mogelijkheid tot boodschappen doen (want anders te zwaar beladen)
  • geschikt zwemwater, dus geen moerassig gebied of afgesloten water
    ..vind dat maar eens vanuit Nederland op google maps..

Ik moest een andere zoekmethode uitvogelen om een geschikt gebied te vinden. Wie willen er nog meer een plek met veel water en deze wensen.. gezinnen die gaan kanoën!

Met een handvol suggesties reisde ik af naar Zweden. In mijn rugzak zat mijn campinggear, harpoenduikvisunit en veel drybags. In mijn hoofd zaten vraagtekens. Grootste vraagteken: kon ik dit wel? In Nederland heb ik 1x een overnighter op een eiland gedaan, dat was met weinig spullen en in een meer dat ik kende. Nu had ik de ambitie om in Zweedse meren te zwemmen met veel meer spullen, weinig kennis van het gebied en wild te kamperen.

IMG 6393 1024x769 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal
dit is bijna wild kamperen..

Na eindeloos gezoek op google, kaarten en websites uitspittende bleef ik telkens hangen bij het Strömsholmskanal. Het zag er overzichtelijk uit, het traject ging van noord naar zuid (stroomafwaarts, voor zover je er stroming zou zijn) over meren en door smalle kanaaldelen, er waren zonnige plaatjes van gezinnen in kano’s en kleine bootjes bij sluizen. Onderweg waren wat plaatsjes voor het inkopen van eten. Water kon ik wel uit de meren drinken/halen. Qua looks zag het er ‘do-able’ uit. Het enige vraagteken bleef of mijn rugzak met alle bagage wel op mijn harpoenduikvisunit paste – dat had ik niet uitgeprobeerd. Ofwel, het was de hoogste tijd om het avontuur aan te gaan!

kaart - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Smedjebacken-Söderbärke

Op het strand, in de stromende regen heb ik mijn wetsuit aangetrokken, alles waterdicht ingepakt en op mijn harpoenduikvisunit gesjord. Ik sta klaar, trek de badmuts over mijn oren en kijk naar het zuiden. Die kant op.. toch? Maar waar moet ik eigenlijk op oriënteren als ik een meer oversteek? Aan de overkant is alles groen bos. Ik pak mijn mobiel weer uit mijn tas en kijk op de kaart. Ahaa, als ik mijn zwembril af doe zie ik een stipje in de verte wat een huisje is en daar rechts van is het bos iets hoger – daar mag ik op mikken. Mobiel weer in de tas, bril weer op het hoofd, paddles aan de handen en horloge gestart – ik ben op weg..

IMG 6386 edited scaled - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

De eerste honderd meter kijk ik elke zwemslag onder mijn arm door: blijft mijn harpoenduikvisunit drijven, valt mijn dagdrybag er niet af? Hoe verder ik uit de kant kom, hoe meer wind er is en dus hoe meer golven.. ik voel de unit telkens schokjes geven, de wind duwt mijn harpoenduikvisunit naar achteren terwijl ik naar voren zwem – prima, nu weet ik dat ik ‘m nog steeds voort sleep.

Van te voren wist ik al dat ik niet alles zwemmend kon doen. Het gehele kanaal is 110KM lang en ik wil niet mijn schouders in puin zwemmen. Maar tja, alles ziet er veel te leuk uit om slechts een deel te doen. De noordelijke helft bestaat voornamelijk uit prachtige meren die met elkaar verbonden zijn en verder richting het zuiden zitten er steeds meer kanaalstukken tussen. Heel divers qua omgeving, dus wat te kiezen? Andere constatering was, is dat er weinig supermarkten/eetgelegenheden onderweg zijn. Dus om niet voor een week eten mee te nemen zou het fijn zijn om langere afstanden op een dag af te leggen. Conclusie, ik ga ook stukken hiken.

Na vier kilometer zwem ik naar de achtertuin van een huis dat dicht bij de weg ligt. Ergens anders kan ik niet uit het water want dat is allemaal moeras. Er is niemand thuis, dus dat scheelt een praatje. Snel draag ik mijn spullen over het net ingezaaide grasgazon naar de weg. Ik trek mijn wetsuit half uit, doe mijn trailschoenen aan, trek de raincover over mijn rugzak, neem de unit onder mijn arm en begin met hiken. Mijn badmuts houd ik op, dat ziet er vast gek uit maar het is wel lekker warm. De weg loopt langs het meer en er zijn weinig huizen. Het regent, maar dat maakt niet uit omdat ik toch al/nog nat ben. Maar met de donder en bliksem schuil ik toch even bij een huis waar de oprit vol staat met onkruid – hier is al een tijdje niemand geweest en tussen de glasscherven ga ik op de veranda zitten. Ik heb geen haast, dus ik zit hier prima.

IMG 6388 1024x769 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

De bui drijft over en ik vervolg mijn weg. Op de kaart heb ik gezien dat op het moment dat de gravelweg afbuigt naar de grote weg, ik weer het water in kan. Hier wandel ik naar de steiger, pak alles weer in om op de harpoenduikvisunit vast te sjorren en duik het water in (nah, ik loop rustig want het is een rotsige ondergrond). Oriënteren is nu iets gemakkelijker want ik mik op een klein uitstekend deel langs de kant (die bomen zijn veel groter dan verderop). Als ik die landtong gepasseerd ben, zie ik mijn einddoel liggen. De grote kerk van het plaatsje Söderbärke is zichtbaar en ik weet dat daar rechts van een strandje is – daar kan ik dus gemakkelijk aan wal komen. Bij het strandje zie ik een bankje onder de bomen en besluit me daar om te kleden en hike-klaar te maken. Vandaag zwem ik niet meer, dus kan ik mijn droge en warme kleren aan. Net als ik aan wal kom, begint het flink te regenen. Wetsuit uit, waterschoenen uit en dan toch maar even wachten tot het wat droger wordt want het komt met bakken uit de hemel en ik heb geen zin in natte kleren/rugzak. De bui drijft over en bij het bankje kleed ik mij verder om. Via de ICA, supermarkt, ga ik op zoek naar mijn overnachtingsplek van vandaag: een vindskydd (schuilhut). Op een prachtige plek aan het water vind ik de skydd en kan ik deze inrichten als overnachtingsplek. Ik ben er alleen en heb ruimte om alles uit te spreiden en te laten drogen.

Vindskydd – een kleiner gebouw voor het buitenleven dat tot doel heeft wandelaars een dak boven hun hoofd te bieden en bescherming te bieden tegen het weer in het algemeen. Vaak drie muren met een dak van hout of planken waarvan de vierde zijde open is. Sommige zijn zo gemaakt dat je er in kunt overnachten, andere alleen voor kortere pauzes. Vaak is er een vuurplek recht voor de open kant (vandaar de vuurlucht in de skydd). Deze schuilhutten liggen op de meest prachtige plekken met het beste uitzicht. Ze staan niet standaard op de kaart en dus moet je ze vinden via vage beschrijvingen.

Söderbärke – Fagersta

Het heeft vannacht enorm geregend en de plassen staan voor mijn ‘deur’. Nog steeds miezert het en moet ik dus in de skydd koken en ontbijten. Terwijl ik aan de koffie zit, zwemt er een bever voorbij.. wat een machtig groot beest is dat! Nu dan het inpakken en klaar maken voor het zwemmen. Het kost me werkelijk anderhalf uur voor ik daar klaar mee ben – routine zit er nog niet echt in. En tja een nat wetsuit aantrekken, kost veel tijd. Maar rond 9 uur trek ik mijn unit weer door het water. Na ruim een uur zwemmen, navigeer ik naar een steiger waar ook een krokodil en een zwaan aangemeerd zijn. Hier kan ik mooi uit het water stappen om te gaan hiken. Deze keer kleed ik mij helemaal om; gisteren had ik gehiked in een nat wetsuit maar dat heeft irritatie-plekken opgeleverd dus dat doen we niet meer voor lange stukken. Dit betekent een langere transitie-tijd per keer dat ik wissel, maar hé het is vakantie! Met dat in gedachte neem ik halverwege mijn hike plaats op een nat bankje voor mijn brunch. Het koude water en natte weer zorgt ervoor dat ik flink wat energie er doorheen jaag, dus ik ben hongerig. Ik haal de vetekakor, jam en pindakaas tevoorschijn. Mijn motto is om zo licht mogelijk te swimpacken, maar de pot pindakaas is hierop een uitzondering. En ook mijn boek (van papier) is hierop een uitzondering.

IMG 6417 1024x769 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Bij een steiger heb ik een mooie plek gevonden om weer te water te gaan. Ik laat mijn rugzak op een bankje zakken en hoor een stem. Het is Katja in haar packraft – ze peddelt vandaag een stukje met mij mee. Ze komt op het juiste moment, want ik ga nu een lange oversteek maken met fikse zijwind, extra ogen zijn nu wel welkom. Maar eerst eten we op de kant een kanelbullar (goede energie-bom!) en praten over het weer. Het is niet de Zweedse zomer die ik voor ogen had; het is regenachtig en de zon heb ik nog maar amper gezien. Gelukkig is de temperatuur rond de 20 graden en het water is ook schappelijk met 18 graden.

4e8bbac2 f6a0 4c2f 9598 4e6fcff3ca91 1024x768 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal
Het aantrekken van mijn natte spullen gaat niet altijd even gemakkelijk..

De oversteek is best uitdagend; ik mag zijwind en golfjes met schuimkoppen trotseren. De wind komt uit het noorden en ik maak de oversteek aan de zuidkant van het meer.. de beste plek voor de meeste wind en de beste golfjes! Het blijkt dat mijn harpoenduikvisunit zwaar geladen is, want deze blijft stoïcijns in een redelijke rechte lijn achter mij drijven. Het is wel wat meer trekken aan de unit omdat deze een goede windvanger is.

Aan de overkant stappen we aan wal bij een huis met een enorme lap grond en een picknicktafel bij het water. Hier eten we onze tweede kanelbullar voor we afscheid van elkaar nemen. Ik ga te voet verder om in een boog om de stad Fagersta heen te hiken. Hier zijn meerdere sluizen en dan heeft het weinig zin om te zwemmen (telkens het water uit om om de sluizen heen te lopen). Het blijkt dat ik nog een lang stuk mag hiken om uiteindelijk bij een camping uit te komen.

IMG 6469 1024x769 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Graag zou ik weer een skydd hebben, maar die zijn er hier niet. Wildkamperen wil ik niet doen omdat het weer instabiel is en er veel regen verwacht wordt. Dus ingecheckt bij de camping, mijn tarp + bivakzak klaar gelegd op een minder nat stukje veld en de avond doorgebracht in het service-gebouw (daar is het nu nog warm en droog voor ik nat en koud de nacht onder mijn tarp ga doorbrengen). Ik zie er tegenop om buiten te slapen. Met deze onvoorspelbare plensbuien zie ik mezelf al een waterstroompje die precies mijn bivakzak in sijpelt als ik slaap.. het valt allemaal mee en alleen mijn voeteind (die buiten mijn tarp steekt) is de volgende ochtend nat.

Fagersta – Kalvön

Vandaag vertrek ik hikend vanaf de camping naar het water, dus word het moment om mijn natte badpak en wetsuit aan te trekken nog even uitgesteld. Bij de waterkant prikt er een schraal zonnetje door de wolken – ik word er blij van, eindelijk is daar dan de ‘sol’ die warmte en licht geeft. De afgelopen dagen waren best wel grijs en grauw. Bovendien is er nu geen wind, dus het water is als een spiegel. Van treuzelen is nu geen sprake en ik wurm mij snel in mijn wetsuit om hiervan te genieten.

IMG 6437 1024x769 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Om een mooie etappe-indeling te maken, zwem ik eerst drie kwartier om alweer de kant op de klimmen voor een stuk hiken. Dit is een leuk stuk route over gravelpad en kleinere paadjes. Na een klein uur plons ik er weer in om stroomafwaarts te dobberen door het smallere stuk bij een dorpje. Het is voor het eerst dat ik merk dat er een klein beetje stroming is. Na het dorp kom ik op een groter meer waarbij ik echt een stuk afsnij als ik rechtstreeks op een eiland afkoers als dat ik de kant volg. Ik pak twee Riesen (de Duitse variant op de Chokotoff) en zet die in mijn kiezen vast. Om mij heen kijkend bepaal ik mijn koers, met als extra hulpmiddel de zon! Mijn hoofd gaat in het water en ik begin te zwemmen. Onderweg spiek ik heel af en toe of ik nog op koers lig en verder doe ik niets anders dan mijn armen overhalen en lange slagen maken. In een redelijk rechte lijn (volgens mijn Garmin achteraf) kom ik bij het eerste eiland aan. Vanaf daar weer wat andere eilanden schampen om weer met de stroom door een smaller stuk te dobberen.

Eindbestemming vandaag is Ängelsberg en dat is te ver zwemmen; dus speur ik langs de kant naar een steiger/huisje/bootje om uit te stappen. Hikend vervolg ik mijn weg naar Ängelsberg; hier is een buitenmuseum van de mijnwerken waar ik een rondje wil maken.

IMG 6451 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Het is halverwege de middag en het is warempel best lekker weer. Hier in de buurt wil ik overnachten; er zijn twee opties, een hostel en een vindskydd op een eiland. Maar eerst plof ik op een terras neer voor een koffie met een stuk choco-kokostaart, bomvol calorieën. Het hostel blijkt volgeboekt, dus mag ik na deze heerlijk stop de laatste etappe zwemmend afleggen om bij het eiland Kalvön te komen.

Het eiland is groot en ik heb geen idee waar de skydd is; dus mijn strategie is om de kortste oversteek te maken en dan ergens aan wal gaan om hikend te verkennen. De oversteek was korter dan gedacht maar het eiland was ook begroeider dan bedacht. Ik leg mijn harpoenduikvisunit op de kant en ga op zoek naar een paadje of een andere aanwijzing van menselijk aanwezigheid. Ik kom niet gemakkelijk door de bossages en besluit terug te gaan. Nu ben ik aan de schaduw- + wallekant van het eiland; de Zweden kennende, staat die skydd op een plek met het meest prachtige weidse blik over het water en dat is aan de andere kant. Dus ik leg mijn unit weer in het water en begin om het eiland heen te zwemmen, ondertussen loerend naar iets dat op een skydd lijkt. En jawel, aan de andere kant bij een idyllisch inhammetje ligt de mooiste vindskydd van de hele week in de avondzon op mij te wachten. Het is een geweldige plek en er is zelfs een TC (compost toilet). Bij de avondzon gooi ik mijn rugzak leeg en laat ik alles drogen, want vanochtend was ik niet droog vertrokken.

IMG 6459 1024x768 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal
Een visser op het meer in de avondzon

Kalvön – Seglingsberg

’s Ochtends stuiter ik nog steeds dat ik zo’n fantastisch plekje heb. Ondanks dat, heb ik binnen no time mijn spullen gepakt en lig ik in het water. Ik mag twee eilanden schampen en dan naar het zuiden draaien om naar het dorp Visbro te zwemmen. Nog niet net onderweg of er komt mist opzetten en wel heel snel. Ik neem de risico’s door in mijn hoofd; wat als het echt dicht trekt, hoe kan ik dan navigeren? Op dat moment ben ik al precies tussen de eilanden in, dus ik zwem door. Het zicht wordt slechter maar ik kan het eiland blijven zien. Als ik daar aankom, ga ik zitten op een rots. Op mijn mobiel check ik nogmaals mijn route. Nu naar de kant zwemmen levert me enorm veel meer meters op en de afstand naar het volgende eiland is een stuk korter. Ik neem de gok en navigeer mezelf op het rechterpunt van eiland. Mocht er geen zicht meer zijn, dan weet ik dat er links van mij het eiland zit maar, belangrijker nog, links van mij is het vasteland te vinden – het ligt als het ware als een fuik voor mij. Ik heb geluk, want de mist wordt niet erger.

IMG 6463 1024x768 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Ondertussen ben ik uit mijn ritme; ik ben al een paar keer gestopt om me met mijn mobiel te oriënteren (dat betekent zwemmen naar ondiep stuk, stoppen, paddles uit, brilletje af, dag-drybag openen, mobiel aan zwengelen, omgeving bestuderen en vice versa). En op de een of andere manier blijf ik dat nu doen terwijl de route niet eens zo moeilijk is, maar ik kan deze maar niet onthouden. De 10KM die ik vandaag zwem worden er niet veel sneller van, het zij zo. In Visbro stap ik net voor de sluis uit het water en kleed me helemaal om, inclusief regenpak. De dag begon met mist maar die ging over in grijs, grauw weer en miezer.

Via de ICA vervolg ik hikend de weg naar mijn volgende vindskydd. De miezer wordt regen en de regen worden plensbuien. Ik schuil weer bij een leegstaand huis maar merk in het uur daarna dat alle weerapps weer geen goede voorspellingen kunnen geven. De capuchon trek ik over mijn hoofd, want wachten op een droog moment heeft geen zin; flierefluitend ga ik verder, want het blijft vakantie… Als ik bijna bij de eindbestemming ben, hoor ik het geraas van het Kraftwerk (energie-centrale) al in de verte. Ik hoop maar dat ik dat geraas niet de hele nacht hoor. Ook nu heb ik de skydd voor mijzelf – ik hang mijn spullen uit en ben blij dat alle regenspullen/drybags goed hun werk doen. Met al die nattigheid valt er (voor mij) jammer genoeg geen fikkie te stoken, dat zou de droogtijd namelijk wel verkorten en wat aangename warmte geven.

IMG 6475 1024x768 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Om niet teveel af te koelen trek ik tijdens het koken mijn bivakzak vast aan. Het blijft regenen en inmiddels krijg ik via de socials door dat storm Hans het zuiden van Zweden en Noorwegen teistert. Ik lees nog wat in mijn boek en merk dat ik af en toe wordt bijgelicht door bliksem – kort daarna begint het gerommel en hoor ik de bomen flink ruisen in de wind. Het is lastig inslapen met dat slechte weer; ik zet een muziekje op ter afleiding. De hele nacht blijft het spoken, maar ik lig heerlijk in mijn skydd.

Seglingsberg – Surahammar

De volgende ochtend is het een rommeltje (afgewaaide takken – modderig water) en de stroming is toegenomen in het kanaal. Extra opletten, in de meren dronk ik het water maar dat is voor mijn gevoel nu niet verstandig. Bij het ontbijt kook ik extra water om een goed gehydrateerde start van de dag te maken. Ik vertrek zwemmend door een smal stuk van het kanaal aansluitend op het Kraftwerk – hier merk ik de stroming aanzienlijk, vooral bij het ondiepe deel waar ik af en toe nipt over de rotsblokken heen schaaf. Het water is kouder maar zolang ik blijf zwemmen, blijf ik warm. Bij de grote plas moet ik aan de westkant blijven en schommel flink door de zuid-oosten wind. Hard zwem ik door, want door die wind is het nog een stuk kouder en ik ben dan ook blij als ik weer bij de beschutting van het smallere deel ben. Vandaag nog één keer een plas oversteken en dan zwem ik ruim anderhalve kilometer door een smal kanaal met beste stroming.

IMG 6485 1 1024x768 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Bij de sluis van Ramnäs kom ik uit het water. Inmiddels is de hemel donker en hoor ik in de verte gerommel – mooi moment om op te stoppen met zwemmen. Vandaag heb ik lang gezwommen en ik kruip dan ook stram en koud op de steiger. Snel probeer ik mij om te kleden in de regen, maar met de verstijfde vingers gaat het niet zo gemakkelijk.

De pizzeria in het dorp is net geopend – ik stap naar binnen met mijn natte spullen en bestel een kop koffie. Heerlijk om even bij te komen, op te warmen en te zitten in een stoel. Ondertussen leg ik mijn powerbank aan het stroom en bestudeer het menu. Een hamburger met frieten heb ik wel verdiend, dus eet ik warme lunch. Omdat ik weet dat ik de weerapps niet hoef te geloven, kijk ik er inmiddels niet meer naar. Het is buiten donker genoeg om te weten dat er buien aan komen dus ga ik verder in mijn regenpak. Binnen een kilometer gaat mijn regenpak uit, een kilometer later stap ik in t-shirt en korte broek rond en veeg het zweet van mijn voorhoofd. Vandaag hike ik naar het campingbadet van Surahammar; dat klinkt alsof daar gekampeerd kan worden. In de buurt van Surahammar is verder geen overnachtingsmogelijkheid en het liefst slaap ik bij beschutting vanwege het slechte weer.

IMG 6492 1024x769 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Halverwege de middag kom ik bij het campingbadet aan, het is druk met een groep jongeren maar de kiosk is gesloten. Ik neem plaats op het terras en bedenk wat ik ga doen – alles ziet er hier dicht uit en er is geen accurate informatie online te vinden. Maar er is hier wel een mooi overdekt terras, dus wellicht kan ik hier heel stilletjes blijven hangen en vanavond overdekt slapen. Ik zetel mij op het terras, leg mijn spullen te drogen in het schaarse zonnetje en lees mijn boek. Plots komt er toch leven in de brouwerij – drie mannen van de kiosk arriveren en gooien de boel deels open. Ik pak mijn rugzak in want ik heb er wel een rommeltje van gemaakt. Het blijkt dat de mannen de kiosk gaan opruimen en winterklaar maken – wat? Inderdaad het is nog niet eens half augustus maar de Zweedse zomerweken zijn voorbij; dat betekent dat veel zomercafé’s, campings andere openingstijden hebben of zelfs helemaal dicht gaan. Halverwege de avond hike ik toch maar verder; het voelt niet goed om hier te blijven hangen. Nog geen kilometer verder is een natuurreservaat en daarnaast ligt een voetbalveld. En daar zie ik prachtige dug-outs.. dat is een droge plek voor vannacht – zowel de ondergrond als ook deels voor de regen/onweer van boven.

Surahammar-Hallstahammar

Het is een korte nacht – ik word gek van de muggen, die ondanks het anti-muggenspul toch doodleuk op mijn gezicht gaan zitten. Ze zijn niet alleen tot laat in de lucht; bij zonsopgang melden ze zich weer. Een snelle blik op de weerapp doet mij mijn spullen pakken en weggaan – er komt regen aan en het is fijn om mijn spullen droog in de rugzak te stoppen. Vandaag moet ik eerst op zoek naar water voor mijn ontbijt. Ik ga het voetbalveld af en daar is een mooie veranda met waterkraan bij de kleedkamers – perfecte plek om te koken want het is inmiddels gaan miezeren. Na mijn ontbijt blijf ik hangen – maar uiteraard klopt er niets van de weerapps. Dus besluit ik mijn regenjas aan te trekken en mijn regenbroek in de buurt te houden als ik op pad ga. Ik ben nog geen 500 meter onderweg of het begint toch te plenzen, niet normaal. Snel ga ik onder een boom wachten, maar daar houd ik het niet lang droog. Toch maar rugzak open en regenbroek aan en verder met wachten. Mijn harpoenvisduikunit staat nonchalant tegen mijn been en ik besluit om deze op mijn hoofd te zetten – daar heeft deze meer nut. Het blijft grijs en het regent onverminderd hard door, dus hike ik verder met mijn unit op mijn hoofd. Nu voel ik geen regen in mijn gezicht en dus is het net of het veel minder nat is.

IMG 6503 769x1024 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Vandaag heb ik een alternatief plan; omdat ik het gisteren zo koud heb gehad en er al snel een groot meer komt, besluit ik om meteen een lang deel te hiken. Mijn regenpak kan ik de hele tijd aanhouden, af en toe zet ik mijn unit weer op mijn hoofd of schuil ik op een veranda van een huis waar niemand thuis is. Het is zulk slecht weer dat ik een volgend alternatief plan aan het smeden ben. Eigenlijk wil ik bij de sluis van Ålsätra (halverwege mijn etappe), starten met zwemmen. Maar daar is ook een vindskydd, dus wil ik daarheen om de handdoek voor vandaag in de ring te gooien. Het is niet altijd even duidelijk waar de skydd zich bevindt, dus ook nu moet ik zoeken.. en jawel, ik vind deze aan de andere kant van het water.. en jawel, dat blijkt een eiland te zijn.. zucht.. Ik heb juist geen zin om me om te moeten kleden om te zwemmen, dus is de skydd geen optie.

Schermafbeelding 2023 08 13 150914 1024x552 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Dan kan ik net zo goed mijn weg vervolgen. In de stromende regen kleed ik mij om en spring het water in. Het water is vrij smal en de stroming is lekker; voor ik het weet ben ik bij de volgende sluis. Hier mag ik mijn spullen een kleine kilometer langs drie sluizen sjouwen om er daarna weer te water te gaan. Ik zwem nog een klein stuk om bij de vierde sluis definitief de kant op te klimmen om naar de camping te gaan. Vandaag heb ik het koud gehad en ben wel toe aan warmte en een plek om spullen te drogen. Op de camping kan ik een stuga (hut) met verwarming boeken en er is een sauna – ik ben helemaal blij!

Hallstahammar-Strömsholm

Dit is de laatste dag van mijn swimpacking avontuur. Bij het opstaan heb ik dikke ogen, tja dat krijg je als je met de verwarming aan slaapt. Maar wat was het heerlijk om een warm onderkomen te hebben. De dag begint met een piepklein zonnetje dus ik ben in de zevende hemel – zou ik dit natte avontuur dan droog beëindigen? Een korte hike brengt mij aan de waterkant. Ik bestudeer het water goed – de stroming is aanzienlijk toegenomen. De Kraftwerken werken op volle toeren om de regen van storm Hans te verwerken. Er is aangegeven dat recreëren op het Strömsholmskanal op eigen verantwoording is. Het aanzwemstuk bij de volgende sluis, ofwel de volgende energiecentrale, is breed en aan de kant van de sluis kan ik daarvoor al gemakkelijk naar de kant komen. Ik heb er vertrouwen in en ga te water.

IMG 6529 1024x769 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Na de sluis zit er nog meer vaart in het water en zwem ik in rap tempo naar Kolbäck. In het dorp wil ik uitstappen bij de steiger van een hotel; ik moet hard uit de stroomversnelling naar rustiger water zwemmen en bijna mis ik de steiger. Het water is nog meer gestegen en de stroom nog meer toegenomen; de boeien, die het vaardeel aangegeven, zijn bijna niet meer te zien.

Mijn spullen pak ik weer in de rugzak om voor de laatste keer te hiken naar Strömsholm. Onderweg loop ik nog langs een ander Kraftwerk en zie al dat ik daar echt niet had willen zwemmen – enorm veel stroming. Onderweg drink ik mijn warme chocomelk, het is nog steeds koud en nat.

IMG 6543 1024x770 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

Voor ik de laatste keer het kanaal in ga, neem ik een kijkje bij het koninklijk paleis van Strömsholm. Maar door de regen ben ik ook weer snel weg. Op een steiger wurm ik mij in mijn natte wetsuit, sjor de spanbanden aan op mijn unit en laat mij in het water zakken. Het laatste deel van het kanaal heeft geen stroming en er liggen veel takken en blaadjes in het water. Langzaam komt de laatste sluis dichterbij; het is nummer 26 van het kanaal. Hier eindigt mijn swimpacking-avontuur. De sluiswachter staat op de kant, een jonge knul die nieuwsgierig is wat ik aan het doen ben. In de regen maken we een praatje; hij houdt het kort, het is te slecht weer om lang te kletsen..

IMG 6572 1024x769 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal


Wat trok ik achter mij aan?

  • harpoenduikvisunit
  • rugzak (65L) gevuld met campinggear, eten en droge kleding
  • mijn dagdrybag gevuld met lunch, thermosje thee, muggenspul en mobiel (deze kon ik gemakkelijk onderweg openen)

Wat had ik mee (paklijst):

  • bivakzak, slaapzak, matje, lakenzak, tarp, 1x wandelstok
  • brander, brandstof, pannetje 1L
  • korte legging, wijde lange broek, thermoshirt strak, thermoshirt los, donsjasje, regenjas, regenbroek, 2x onderbroek, top, 1x sokken en trailschoenen
  • bril, lenzenspul, zonnebrand, aftersun, lippenbalsem, zinkzalf (aangeschaft vanwege irritatieplekken)
  • powerbank, mobiel, smartwatch en alle oplaadkabels
  • lucifers, mok, spork, kleine thermos voor koffie/chocomel, grote thermos voor thee
  • wetsuit, badpak, badmuts, zwembril, paddles, waterschoentjes
  • harpoenduikvisunit, rugzak 65L (met raincover)
  • drybag 109L (voor rugzak), 3x kleine drybag voor kleding+slaapspullen, 1x 25L drybag voor mijn bijdehand-tasje, heel veel kleine plastic zakjes, 2x lange sjorband, 2x korte sjorband
  • en een boek..

Gemiddeld had ik mij bij aan eten/drinken:
koffie/thee/chocomel, 2x avondeten, zak vetekakor (ronde zweedse broodjes), jam, pindakaas, zak noten, zak Riesen, tomaat en wortel

Mijn allerfijnste hulpmiddelen onderweg:

  • de app min karta (elke pad, huis, hoogtemeter en landschapskenmerk staat hierop) perfect om uit te vinden of je ergens aan land kunt
  • google maps voor het vinden van supermarkten en campings
  • paddles, om het gevoel te hebben dat je vooruit komt

Waardeloos:

  • de weerapps, voorspellingen over het weer tijdens storm Hans kwamen nooit uit..
  • nat wetsuit aantrekken

Feiten Strömsholmskanal:

  • 11 mijl lang (de Scandinavische mijl is 10KM, dus 110km) van het Dala-gebergte tot de Mälar-vallei in het zuiden https://en.wikipedia.org/wiki/Scandinavian_mile
  • 100m drop die verwerkt worden door 26 sluizen
  • het kanaal loopt dwars door het Ekomuseum Bergslagen, dat is een gebied dat wordt gekenmerkt door honderden jaren ijzerproductie. Ooit was het landschap vol met mijnen, hutterreinen en smederijen en werd er de basis gelegd voor de moderne staalindustrie. Het kanaal is dan gemaakt om gebruikt te worden voor de mijnbouw. Eindproducten van de fabrieken in de buurt van het kanaal werden verscheept naar Väster*as en Stockholm en verder voor export.
  • in 1774 werd het traject van het kanaal in kaart gebracht, in 1776 werd het bedrijf Strömsholms Slusswerk opgericht. De aanleg begon in 1777 en in 1795 was het volledig voltooid. Met de opkomst van het spoor en het wegverkeer verloor het kanaal zijn belang. In 1940 werd er nog maar minimaal gebruik van gemaakt en stond sluiting ter discussie. Men zag in dat het kanaal waardevol voor het recreatief verkeer kon zijn en het kanaal werd tussen 1963 en 1970 weer gerenoveerd.

Statistieken van mijn multisporten:

Totaal: 126.82KM, 35:12 uur
Smedjebacken – Söderbärke 13.66KM, 4:00 uur; 96hm
zwem – 3929m, 1:34 uur; hike – 4.62km, 56 min; zwem – 2150m, 51 min; hike – 4.97km, 37 min
Söderbärke – Fagersta 21.98KM, 5:42 uur; 177hm
zwem – 2932m, 1:14 uur; hike – 5.06km, 1:01 uur; zwem – 2953m, 1:14 uur; hike – 11.04km, 2:11 uur
Fagersta – Kalvön 20.48km, 6:06 uur, 145hm
hike – 1.4km, 18 min; zwem – 1815m, 45 min; hike – 4.32km, 56 min; zwem – 4692m, 1:49 uur; hike – 6.32km, 1:23 uur; zwem – 754m, 18 min; hike – 0.41km, 10 min; zwem – 849m, 23 min
Kalvön – Seglingsberg 21.28KM, 6:17 uur, 84hm
zwem – 10076m, 4:00 uur; hike – 11.2km, 2:17 uur
Seglingsberg – Surahammer 15.93km, 4:40 uur, 166hm
zwem – 6994m, 2:41 uur; hike – 8.94km, 1:58 uur
Surahammer – Hallstahammar 17.41km, 4:16 uur, 95hm
hike – 12.4km, 2:41 uur; zwem – 1991m, 38 min; hike – 1.75km, 24 min; zwem – 855m, 20 min; hike – 0.41km, 12 min
Hallstahammar – Strömsholm 16.08km, 3:51 uur
hike – 2.71km, 36 min; zwem – 821m, 17 min; hike – 0.13km, 4 min; zwem – 3133m, 49 min; hike – 8.62km, 1:46 uur; zwem – 667m, 16 min

IMG 6590 768x1024 - geen-categorie - Swimpacking Strömsholmskanal

In het kort:

Ik heb gezwommen over grote meren en door smalle kanalen. Daarbij heb ik die meren overgestoken, genavigeerd langs de kant, op eilanden gemikt, tussen boeien en door waterplanten gezwommen. Er was soms stroming, soms veel stroming maar meestal geen stroming. Onderweg ben ik schuimkopjes tegen gekomen en spiegelgladde oppervlakten. De wind zat soms mee en soms tegen. De muggen waren er óf in grote getale óf helemaal niet. Ik heb regen gehad, kleine zon en storm met onweer. Soms lag ik te bibberen in het water en later op de dag zweette ik tijdens het hiken. Om mij heen heb ik bos gehad, heide, moeras, boerenland en kwam ik door zowel gehuchtjes als door steden. ’s Nachts sliep ik in het wild, in een vindskydd, op een camping onder mijn tarp en een keer in een stuga.

Categorieën
Geen categorie

Spontaan een dubbele – waarom dan?

Al tijden loop ik te piepen/kraken/steunen en te mekkeren – zowel lichamelijk als mentaal. Een ultra lag ver bij mij vandaan. Tot ik twee weken geleden de Belgian Double spotte en dat event bleef hangen. Best gek, want het is een hamsterrace (=veel rondjes draaien op kort parkoers) en ik roep altijd dat ik dat nooit zal doen.. Afijn, ik ging bedenken of deze Double haalbaar zou zijn. En dat plaatje leek aardig te kloppen – datum/reis/organisatie. Ik mailde Guy, organisator, of ik eventueel nog mee kon doen en of self supporting mogelijk zou zijn. Guy was razendenthousiast en bijna had hij mij meteen al overgehaald. Maar, ik wist het nog niet zeker… het twijfelpunt was mijn lichaam en hoofd, kon ik deze wel ultra-lang aanspreken?

IMG 6046 1024x1024 - geen-categorie - Spontaan een dubbele - waarom dan?
na 32uur sporten sprinten naar de finish

De zondag voor de Double zwom ik de Lektocht van 6KM – één van de eerste wat langere dingen sinds tijden. Hoe mijn lichaam zich hield en hoe ik ‘m mentaal had gedaan, verbaasde mij positief => ik had vertrouwen gekweekt voor de Double. Hoe ver ik zou komen en of de finish haalbaar zou zijn, wist ik niet maar deerde me niet. Ik had zin om het spelletje te spelen en dat was het belangrijkste.

IMG 6018 769x1024 - geen-categorie - Spontaan een dubbele - waarom dan?

Ik kies niet voor de gemakkelijkste aanpak en ga self supported (reizen met OV en geen crew mee), maar ik ga toch niet voor een eindtijd. Extra lastig bij deze wedstrijd is dat start en finish niet op dezelfde plek zijn; mijn fietsrondes zijn ergens anders dan mijn looprondes – ik mag dus 2x mijn eigen verzorgingspost inrichten.

Vrijdagmiddag

Vrijdagmiddag pak ik de trein naar Tildonk. Grote rugzak, shopperbag en met mijn Scottie (mijn gele racert) in de hand is het lastig reizen. Bij de lokale Spar koop ik mijn wedstrijdvoeding: een kar vol zoet en zout eten waar veel energie in zit – kortom, voornamelijk meuk. En uiteraard ook nog eens veel te veel, want ik weet niet wat ik tijdens de wedstrijd wil én ik heb twee plekken waar ik eten/drinken moet hebben. ’s Avonds mijn voedingsplan, ofwel wedstrijdstrategie uitgewerkt. Bij de langere afstanden draait het bij mij altijd om het eten en drinken => als de energie niet goed is, dan is de finish heeeeel ver weg. En bovendien word ik dan chagrijnig en dan vind ik mezelf niet te genieten…

Mijn plan:
Zwemmen 7,6KM = 4x1900m, dus bij elke doorkomst wil ik een kleine snack en wat slokken water
T1 = lunchen met broodjes brie en salami
Fietsen 360KM = 32×11,24KM = 16×2 ronden = Iso bijvullen en snacks meepakken voor onderweg, met de kanttekening dat er een vier-uurtje, late dinner en midnight maaltijd zouden zijn (grotere snack)
T2 = zorgen voor gevulde bidon en een pannenkoek, zodat ik dit in de transit naar de eerste loopronde kon eten
Lopen 84,4KM = transit van 4,2 + 25×3,12KM = elke ronde eten+drinken en het maakt niet uit wat erin gaat, verder wil ik zo min mogelijk meenemen.

IMG 6032 2 1024x768 - geen-categorie - Spontaan een dubbele - waarom dan?
mijn boodschappenkarretje bij de Spar

Wat zat er in de boodschappenkar?

  • fruit (verse bananen, gedroogde abrikozen + mango + dadels)
  • chips (Lays uitdeelzakjes)
  • drop (Haribo uitdeelzakjes)
  • witte broodjes, boter en brie + salami
  • fruitbiscuits
  • wafels
  • chocolate chip cookies
  • bak gemengde noten met rozijnen
  • pannenkoeken (voor ontbijt)
  • appelmoesjes
  • cola
    en van thuis:
  • mini krentenbollen

Zaterdagochtend – zwem

Race-dag: mijn Scottie hangt in het rek, ik trek mijn wetsuit aan.. het water is behoorlijk warm maar het wetsuit scheelt energie en ik kan deze altijd nog uittrekken. Op de steiger zet ik mijn abrikozen, chocolate chip cookies en een bidon water neer. Het water ziet er goed uit, de lucht ziet er goed uit (bewolkt dus warmte van de zon valt mee). De voorspelling is dat het droog blijft en er ’s middags nog een periode met toenemende wind is. Klinkt mij prima in de oren. Met acht mens staan we op de steiger, te luisteren aan de briefing. Ik vraag mijn buurman om mijn pak dicht te ritsen – hij schiet in de stress want de sluiting is andersom (sorry..). Dan is het tijd om het water in te springen. De start is geen wasmachine; we zijn met weinig en mogen lang dus pakt ieder zijn eigen ritme. De verste boei is geel en die mogen wij ronden; onderweg komen we nog wat oranje boeien tegen voor een andere wedstrijd. Na ons start er namelijk nog een 1500m en 5000m zwemwedstrijd.

ARHN8037 1024x768 - geen-categorie - Spontaan een dubbele - waarom dan?

Ronde 1 van 4 gaat lekker snel – ik vind mijn ritme en kijk wat om mij heen. Halverwege de ronde lig ik in de slipstream van een ander. Eigenlijk te langzaaam, maar het scheelt wel veel energie dus blijf ik er liggen. Terug bij de steiger eet/drink ik wat en ben ik de voeten kwijt. Dat geeft niet, want op eigen tempo haal ik ‘m na een paar honderd meter weer bij. Hetzelfde gebeurt in ronde 2 en 3. Al wordt het in die derde ronde wat lastiger om in zijn voeten te blijven hangen, want zijn koers niet meer zo recht. In de vierde ronde verliest hij tempo, dus besluit ik er voorbij te gaan. Mentaal wordt het nu wat lastiger en de terugweg lijkt langer te zijn.. maar zo gaat dat meestal dus is er geen vuiltje aan de lucht. Bij de steiger worden inmiddels enkele 5KM zwemmers eruit gehesen. Ik besluit mijn pak in het water uit te doen, dan kan ik ‘m meteen uitspoelen. Onderdeel één heb ik afgevinkt, nog maar twee te gaan!

Ik klim op de steiger, raap mijn spullen bij elkaar en wandel naar T1, mijn fiets. De bedoeling is dat ondertussen mijn grote tas met voeding en extra fietskleding gearriveerd zijn (die gingen met het busje naar de start en ik op de fiets). Maar nee, het was niet goed gecommuniceerd dus staan mijn spullen nog een paar kilometer verderop. Gelukkig wordt het ter plekke snel geregeld door Guy. De wachttijd verkort ik door ontspannen te lunchen met mijn broodjes salami en brie.

Zaterdagmiddag – fiets

Als de spullen gearriveerd zijn, kleed ik mij snel om, zet mijn helm op, trek mijn schoenen aan en spring op mijn Scottie (mwah, rustig op stappen is meer van toepassing). Ik mag 32 ronden gaan aftikken en 16x stoppen voor foeragering – klinkt te doen, toch? Het tellen van die 32 ronden is een uitdaging – mijn Garmin is tijdens de eerste ronde op de ‘frozen stand’ gegaan. Maar gelukkig krijg ik hulp van Didiér, of Didi voor vrienden; hij zit bij mijn spullen en heeft pen en papier om te turfen. Met zoveel rondes te rijden, ken je uiteindelijk elke hobbel en elk randje van de Belgisch betonplaten. De kruisingen en oversteken zijn voorzien van verkeerbegeleiders. De wind is behoorlijk en ’s middags neemt deze zelfs nog toe, bovendien verandert de richting constant. Best lastig ritme vinden dus.. De weersvoorspelling meldde dat er geen regen zou zijn. Helaas komt dat niet uit – al bij het zwemmen waren er een paar buitjes maar bij het fietsen gaat het einde van de middag compleet los. Er is een stuk van 500m ietwat modderige weg – ik kan je zeggen, binnen no time heb ik rugnummer 1 en kun je niet meer zien dat ik een gele fiets heb.

IMG 6039 1024x769 - geen-categorie - Spontaan een dubbele - waarom dan?
broodje brie in de decolleté

Na 16 ronden roep ik vrolijk dat ik op de helft ben; Didi dempt mijn blijheid door te melden dat het totaal 35 ronden zijn. Huh, dat is gek maar als hij het zegt. De regen komt nog steeds met bakken uit de hemel en ik ben toch wat aangeslagen. Ik ga rekenen, ondanks mijn vermoeidheid bereken ik dat ’t echt 32 moet zijn of op z’n hoogst 33. En als dat niet zo is dan.. dan weet ik het ook niet zo goed.. de regen is écht niet leuk en dat gereken zonder Garmin kost me energie. Maar tja, de benen gaan nog met gemak rond en ik heb nog steeds een constante snelheid dus fiets ik maar door..

De duisternis valt en de regen stopt – gelukkig, want vliegende druppels in het licht van je hoofdlamp zijn vet irritant. De wind gaat liggen, dat is fijn want nu hoef ik niet meer zoveel te schakelen. Het wordt stiller op de weg. Eten en drinken gaat nog steeds goed. En het is een feestje om langs de enthousiaste crewleden van de andere deelnemers te rijden. En met nog steeds dezelfde rondetijden fiets ik rond. Standje diesel is van toepassing. Plots krijg ik een geniale ingeving! Nu de regen gestopt is en er niet veel meer zal vallen, is het fijn om droge sokken aan te trekken. Om straks het lopen te beginnen met gerimpelde voetjes is een verzoek om blaren. Dus ik stop bij mijn tassen en keer deze om – potdikkie, ik had alles reserve ingepakt maar was de sokken vergeten. Stomstom, dan maar voor het idee mijn wielershirt wisselen (nu ik toch stil sta).

Er is toch nog wat verwarring over het aantal rondes die ik moet fietsen. Didi heeft de live-results erbij gepakt en ik hoef 1 ronde minder dan ik in gedachten heb. Dat zou betekenen dat ik op een oneven aantal rondes uitkom; ik houd nog maar even vast aan de gedachte dat het niet klopt. Als ik voor de laatste keer stop om mijn bidon te vullen en een snack mee te pakken, krijg ik definitief te horen dat ik nog maar 1 ronde hoef.. ik vind het best, liever 1 ronde minder dan 3 rondes meer.. Inmiddels zijn de verkeersregelaars naar huis gestuurd en krijg ik een motard mee om mij te begeleiden – dat is luxe, net of je aan kop in de wedstrijd ligt!

Zaterdagnacht – loop

Mijn fiets stal ik in het rek en rustig kleed ik mij helemaal om voor het lopen. Ik zorg dat ik mijn zonnebril meepak en zet deze bovenop mijn hoofd, boven de hoofdlamp. Ik weet namelijk niet of/wanneer ik mijn spullen van het fietsen terug zie bij het lopen. Verder heb ik een bidon mee met iso en een pannenkoek – ik ben klaar voor vertrek. Om op de loopronde te komen mag ik eerst nog ruim zeven kilometer onder begeleiding van dezelfde motard lopen. Na een paar 100m stappen, voelen mijn benen en voeten goed genoeg om te dribbelen. Maar 500m verder is mijn hartslag flink omhoog geschoten en stap ik weer. Mijn excuses voor de motard want als ik stap dan is het extra balanceren voor hem om niet om te vallen. Zo gaat het af en aan voor de eerste kilometers maar dan moet ik eerlijk zijn naar mezelf en overgaan op alleen nog maar stappen. Mijn achilles trekt te veel en ik wil niet geblesseerd uit de strijd komen.

IMG 6044 1024x769 - geen-categorie - Spontaan een dubbele - waarom dan?

En dan begint het mentale spel – nog 75KM te gaan en dat allemaal stappend, daar doe ik 15uur over, gekkenwerk! Okay, die gedachte moet ik dus niet toelaten. Allereerst moet ik mij voorhouden dat ik niet tot de finish hoef, er staat niets op het spel en ik wil niet kapot dus mag ik uitstappen. Daarna trek ik mij terug in mijn bubbel van vijf rondes. Ik probeer een ritme aan te brengen, zoals na elke vijfde ronde mag ik een appelmoes en daar word ik blij van. En zo heb ik nog meer treats voor mezelf bedacht, zoals zakje chips en zakje haribo. Na tien ronden gaat het nog steeds goed, dus ik besluit minimaal een marathon stappen.

Na die marathon begint er meer leven op het eventterrein te komen. Deelnemers voor de sprint en kwart komen zich aanmelden. En ik ga rekenen.. wanneer komen zij op mijn ronde, want dat is dan weer afleiding. En dus zit ik plots op de vijftien ronden en hoef ik er nog maar tien. Tja tien ronden zijn ruim dertig kilometer, dat is ook niet zover meer. Oeps, foute gedachte want elke ronde is nu toch wel een opgave. Ik durf ook niet te gaan zitten, bang dat ik niet meer op kan staan en op gang komen. In de achterhoede ben ik nu aan het strijden met Tom (Pool) en Nico (Belg) om plaats vier. Strijden is niet het juiste woord, want het is niet zo dat iemand van ons nog even een sprintje kan trekken om een ander in te halen. Het gaat erom wie het het langst volhoudt om nipt sneller te zijn dan een ander.. Even leek het erop dat Nico mij in zou halen want hij was nog een beetje aan het joggen in de eerste ronden en hij stapt sneller. Maar zijn stops worden steeds langer en ook zijn staptempo valt terug. Als ik door blijf gaan zoals ik ga, dan haalt hij mij niet in. Tom, daarentegen, begon stukken later aan het looponderdeel en was meteen aan het stappen, maar hij heeft de knop om kunnen zetten en jogt nu stukken, op die manier komt hij langzamerhand steeds dichterbij mij.

IMG 6045 1024x769 - geen-categorie - Spontaan een dubbele - waarom dan?

Ik krijg een ronde afleiding van een Groninger op de fiets; hij ziet dat ik de enige Nederlander ben en wil wel even met mij kletsen. Dat is fijn, iemand die ik meteen kan verstaan (sorry Vlamingen). Niet veel later, stapt Josette (clubgenote van Hellas) een ronde met mij mee; wederom perfect voor de afleiding. En zo zijn er weer wat kilometers voorbij gegaan. Nog niet half bekomen van het gezelschap, komen de deelnemers van de sprint op een deel van het parkoers. Dat is mooi want die kan ik aanmoedigen met een duimpje omhoog als ze mij inhalen. Van hen krijg ik ook aanmoedigingen en respectbetuigingen – dat is best lekker om te horen.. Mijn laatste appelmoes zit erin, dus dat betekent dat ik aan de laatste vijf ronden begonnen ben. Inmiddels heb ik al besloten dat ik nu niet meer ga stoppen; al moet ik er niet aan denken hoeveel uur ik nog onderweg ben (drie uur!). Het deelnemersveld van de kwart blijkt flink uiteen te liggen en daardoor heb ik extra lang gezelschap op mijn rondes. Josette komt royaal als eerste dame voorbij en zie ik zelfs daarna nog een keer. De tweede dame ligt ver achter haar, dus de winst heeft ze binnen. Tegen de tijd dat alle triatleten van de standaardafstand van het parkoers af zijn, krijg ik gezelschap van Josette. Supercool want nu kan ze met mij de laatste ronde lopen, dankbaar voor deze allerlaatste afleiding. Op de atletiekbaan worden net de prijzen uitgereikt als ik daar aankom voor mijn laatste ronde. De speaker jut me nog net niet op, of toch eigenlijk wel.. ik jog de laatste 200m op mijn blaren naar de finish. Het publiek klapt hard en zwaait vrolijk. Over de finish krijg ik de felicitaties van Guy en staat de stoel voor me klaar – ik mag eindelijk gaan zitten.

JLOD5478 1024x768 - geen-categorie - Spontaan een dubbele - waarom dan?
eiheindelijk de finish

Zondagmiddag – finish

En daar zit ik dan, bekertje water in de ene en bekertje iso in de andere hand. Ik wil niets meer en het is net of de wereld om me heen niet meer bestaat, terwijl er toch echt een prijsuitreiking plaats vindt. Ik mag nu toegeven aan pijntjes en vermoeidheid en doe dat vol overgave. Bijna 33uur full focus onderweg en nu kan ik alles loslaten. Gevolg is dat ik na een paar minuten zitten dus ook oprecht niet goed meer op mijn benen kan staan. Strompelend beweeg ik richting mijn spullen om enigszins alles bij elkaar te scharrelen. Douchen duurt een eeuwigheid – ik sta wisselend op mijn linker- dan wel mijn rechtervoet. De blaren zijn in volle glorie doorgebroken en mijn voeten zwellen met de minuut op. Die dikke voeten zullen de komende dagen nog wel blijven want tja, ik had er niet voor getraind.. knipoog..

Categorieën
Geen categorie

Auf dem Weg zu Hermann

Het is mei en mijn herinneringen gaan naar mijn TransAmTri-avontuur van vorig jaar. Het trekken door een landschap, bezig zijn met eten/verplaatsen/slapen en niets meer dan dat; wat een ultiem gevoel was dat!

YBIZ5534 1 1024x769 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann
Fietsmoment tijdens de TransAmTri


Afgelopen jaar heb ik veel gedaan, maar niet zo’n soort avontuur. In mijn agenda stond de RatN (Race around the Netherlands) graveledition. Maar aangezien ik ultra-spul mentaal & fysiek niet zo goed trek, heb ik me hiervoor afgemeld. Bovendien zie ik mijn agenda in juni vullen met andere (leuke!) dingen dus dat tijdsblok schiet aan mij voorbij. Ik kijk nogmaals naar mijn agenda en jawel, ik zie een gat als ik deze zondag vertrek dan red ik het wel een weekje. Al moet de laptop mee, want op zo’n korte termijn had ik mijn werk nog niet georganiseerd. Het is de afgelopen weken pet-weer geweest dus iets in de zon zou heerlijk zijn. Maar na een korte online zoektocht op zaterdagavond zie ik dat ook de last minutes nog prijzig zijn; het zal vanwege de mei-vakantie zijn. Hmm wat dan wel.. zal ik het erop wagen en gaan hiken in de buurt? Ik kijk wat verder dan mijn neus lang is (kortom, verder dan de LAW’s in NL) en bedenk me dat ik nog steeds naar Teutoburger Wald wil – dichtbij huis maar wel lekker wat hoogtemeters. Voor het fietsen staat de Hermannhöheweg nog op het verlanglijstje, maar ik zie dat ik ‘m ook kan hiken. De hele Höheweg is net wat te lang, maar de Hermannsweg moet precies te doen zijn.

image 1024x769 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann

De Hermannsweg is 156KM lang en loopt over de toppen van het Teutoburgerwald. De route is gemakkelijk te volgen aan de hand van de zwarte bordjes met een witte ‘H’. De hotels/hostels/herbergen liggen bijna altijd in een dorp onderaan de kam. Dus wandel ik tussen de 200m en 3KM af en aan naar de route. En uiteraard ligt Hermann aan dit stuk weg – wie Hermann is, daar kom ik gaandeweg achter.

Rheine – Schöne Aussicht

Het is zondagochtend en ik wandel van huis naar het station voor de trein. In Rheine stap ik uit, gooi mijn rugzak op mijn rug (alhoewel de swing niet grandioos is met een zware laptop erin) en start. Met een kwartier ben ik buiten de stad, hike ik langs het water en de zon schijnt; ik neurie – ik ben op weg! Het tempo zit er prima in, maar hé het is hier vlak en ik heb nog frisse energie. Control freak als ik ben, hike ik met gps in mijn hand. Na 15KM is er een omleiding – nu moet ik dus op de bordjes vertrouwen. En tja, dat gaat eigenlijk best goed – de omleidingsroute is goed aangegeven dus de GPS kan de tas in.

image 1 768x1024 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann

De Weg leidt mij door het dorpje Bevergern, prachtige vakwerkhuisjes in wat tot een paar jaar geleden tot het mooiste Duitse dorp was uitgeroepen. Kort na het dorp komen de eerste hoogtemeters – hier ga ik dan eindelijk de “Kamweg” op. Schöne Aussicht ligt er mooi bij, er is een prachtig uitzicht over het dorp Riesenbeck en het achterliggende vlakke landschap. Hier mag ik afdalen, want mijn eerste overnachting is in dit dorp.

Schöne Aussicht – Malepartus

De volgende ochtend hike ik dezelfde weg terug omhoog, om aan mijn tweede etappe te beginnen. Vandaag kom ik langs allerlei toeristische hoogtepunten en ondanks dat het maandag is, is het druk. Het is namelijk De Dag van de Arbeid. Allereerst hike ik langs Hockendes Weib – een rotsformatie die lijkt op een hurkende vrouw => ik zag het er niet in, maar het was druk genoeg dus het zal lijken. Halverwege werd het nog drukker op het pad, ik moest zelfs wandelaars ontwijken.. het bleek dat ik vlakbij Tecklenburg was. In het schattige dorp heb ik op een overvol terras mijn lunch gebruikt om daarna verder, richting de stilte te hiken.

image 2 1024x589 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann

Via de Klotenberg (ik verzin het niet), zandafgraving en een lang bospad kom ik bij (gesloten) restaurant Malepartus aan. Via de asfaltweg daal ik via haarspeltbochten af naar het dorp Lienen om daar in een verlaten hotel te overnachten. In de stromende regen ga ik op zoek naar de enige pizzeria die geopend is in het dorp en ik beloon mezelf met een grote Weizen.

Malepartus – Borgholzhausen

De bakker is al vroeg open en ik koop een broodje van de Meesterbakker Schulte. De oorkonde aan de wand dateert van 1923 – overgrootvader was al een meester. Ik klauter de kam weer op – het pad ligt er modderig bij na de stortbuien van gisteren, maar gelukkig is het nu redelijk droog. Na ruim een uur kom ik in Bad Iburg, een klein dorp waar de supermarkten nog gesloten zijn dus doe ik het met een kop koffie en taart!

image 3 768x1024 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann

Vanaf hier hike ik veel door bos, maar af en toe zijn er de mooie uitzichten en heel af en toe kun je in één oogopslag zien dat je op de kam bent – supervet. De uitzichttorens onderweg, de Steinegge en Luisentoren, beklim ik uiteraard om nog verder over alles uit te kunnen kijken. Na de laatste toren daal ik af naar het dorp waar mijn volgende overnachting is.

Borgholzhausen – Bielefeld

Met verse koffie in mijn mok, thee in de thermos en de flasks gevuld ga ik deze ochtend weer op pad. Via Burg Ravensberg (prachtig gerestaureerde burcht), de Kaffeemühle (monument lijkend op een koffiemolen), hangmat, televisietoren en de dierentuin loop ik naar Bielefeld.

image 4 768x1024 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann

Daar kom ik in één van de nauwe straatjes van de oude stad terecht bij het restaurant “Nichtschwimmer” – je begrijpt dat ik daar mijn verlate lunch ging eten! Overnachten doe ik in het centrum, gelukkig ligt mijn kamer aan de achterkant en is het, behalve de duiven, heerlijk stil. Inmiddels ben ik gewend aan de stilte van de dagen – ’s ochtends vroeg de vogels, rond koffietijd mijn eigen voetstappen, tegen lunchtijd de zachte geluiden van een slaperig dorp en ’s avonds weer de vogels. Een heerlijk stilritme, de geluiden van de stad komen nu extra hard binnen – gelukkig mag ik morgen weer het bos in.

Bielefeld – Haus Berkenkamp

In de Altstadt ga ik vroeg een Bäckerei binnen voor een koffie met croissant. Het is een flink klim om Bielefeld uit te komen en ik merk dat mijn lichaam langzaamaan op gang moet komen. Eenmaal op de kam zorgt mijn nieuwsgierigheid voor het tempo – er zijn telkens nog mooiere uitzichten, nog mooier bos, nog prachtiger groen..

image 5 1024x768 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann

Vandaag is een dag met veel hoogtemeters, waarbij de lunchplek in het bergdorp Oerlinghausen is; het dorp ligt op een steile helling. Ik neem een Strammer Max; dat vind ik namelijk wel toepasselijk voor mijn stramme spieren. Na de vullende lunch hike ik verder via weer langs uitzichtplekken en Eiseren Anton (ijzeren uitzichttoren). Mijn overnachtingsplek ligt een paar kilometer ten noorden van de kam, ik hike erheen door velden vol met koolzaadbloemen. Het is inmiddels dag vier alweer en ik heb Hermann nog niet gezien.. morgen dan?

Haus Berkenkamp – Jugendherberg

De weersvoorspellingen zijn voor vandaag niet gunstig – ’s ochtends een plensbui van een uur en einde van de middag heel veel plensuren. Mijn ontbijt nuttig ik dus vroeg, zodat ik al een eindje onderweg ben vóór de eerste plensbui. Mijn ideaalbeeld is om tijdens de bui in een hutje te schuilen – maar tja, ik weet niet waar de hutjes zitten. Én ik was even vergeten, dat als je een kilometer moet dat je daar dan gerust een kwartier mee bezig kunt zijn – voldoende tijd om zeiknat te worden. Je begrijpt ‘m – verkeerd getimed met de bui. Maar gelukkig is het niet koud en kan ik de druppels van de blote benen stampen. Want toen ik eenmaal bij een schuilhutje was, was de plensbui grotendeels voorbij.. De bui mocht de pret niet drukken, want vandaag ontmoet ik Hermann!

image 6 1024x769 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann


Hermann de Cherusk staat fier bovenop de kam en meet bijna 25m hoog, gemaakt van koper en een zwaard van maar liefst 7m lang. Zijn beeld staat er ter herinnering aan de overwinning van de Germanen op de Romeinen, in het jaar 9 na Christus. Het moet gezegd worden – ik was geïmponeerd door zijn grote gestalte waar ik zo nietig onder stond.
Na Hermann gaat het pad steil naar beneden om een paar kilometer verder weer te klimmen naar het dorp Berlebeck – een schattig, ingeslapen dorp met vakwerkhuisjes bovenop een top.
Maar dit waren niet het enige hoogtepunten van deze dag.. ik mocht nog verder hiken naar Externsteine – een imposante rotsformatie die je voor een kleine vergoeding mag beklimmen. Een gek gezicht omdat de enorme rotsblokken middenin het bos liggen alsof ze daar toevallig zijn neergevallen. Het is halverwege de middag, in de verte zie ik wolken grijzer worden. Ik besluit om hiervandaan de kortste route naar mijn onderkomen te nemen want ik heb geen zin om (weer) drijfnat te worden. Een wijs besluit want toen ik onder de douche stond, ging het buiten los – urenlang..

Jugendherberg – Leopoldstal

Gisteravond heeft het flink geklapt met onweer en stortte de regen naar beneden. De paadjes zijn drassig en modderig. Allereerst loop ik terug naar Externsteine, want daar had ik de Hermannsweg verlaten (dat is een dingetje wat ik van events heb overgehouden; daar waar je van het pad/de trail/de route gaat, daar ga je er ook weer op).

image 7 1024x769 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann

Het is rustig bij de Steine en de ticketbox is verlaten – ik loop snel naar boven. Bijzonder dat er zomaar een aantal rostblokken midden in het bos liggen. Helemaal indenkbaar dat in de middeleeuwen dit een religieuze plek was. Direct achter de rotsblokken loopt het pad steil omhoog, de Knickenhage kam op. Opvallend is de ondergrond, veel minder rotsig en veel meer modder en wortels dan afgelopen dagen. Uiteraard komt er een einde aan de kam en steek ik een snelweg over om het laatste deel van de Hermannsweg te lopen. Ik loop het Silbertahl in en langs het water gaat het omhoog. Het smalle dal is prachtig – een woestenij met veel omgezaagde bomen en ook veel takken op het pad. Hogerop is er een valwind geweest zodat er alleen nog maar halve afgeknakte boomstammen om mij heen staan. Het gaat continue omhoog naar de Velmerstot, een uitzichtpunt op 441m hoogte (hoogste punt van de Hermannsweg). Vandaag is het zaterdag en het is wat drukker op de paden, maar toch verbaas ik me over de stilte in dit dal.

image 8 1024x769 - geen-categorie - Auf dem Weg zu Hermann


Na deze korte etappe eindig ik bij station Leopoldstal; ik koop een kaartje, trek mijn schoenen uit en in stilte wacht ik op de trein. Het was een heerlijke hike in een prachtige omgeving, makkelijk aan- en af te reizen, relatief dichtbij maar je waant je veel verder weg. Kortom, de Hermannsweg is zeer hike- en trail-waardig en je kunt ‘m ook fietsen => wie weet de volgende keer..?!

Mijn etappes:

  • Rheine – Schöne Aussicht (Riesenbeck) 22KM, 225hm
  • Schöne Aussicht – Malepartus (restaurant) 31KM, 725hm
  • Malepartus – Borgholzhausen 29KM, 785hm
  • Borgholzhausen – Bielefeld 28KM, 870hm
  • Bielefeld – Haus Berkenkamp (Stapelage) 22KM, 570hm
  • Haus Berkenkamp – Jugendherberg, 22KM, 625hm
  • Jugendherberg – Leopoldstal 11KM, 370hm